Skupština ZDK po skraćenom postupku razmatra Budžet za 2023. godinu u iznosu 540 miliona KM
(Izvor: Fena/Vehid Begunić)

Skupština ZDK po skraćenom postupku razmatra Budžet za 2023. godinu u iznosu 540 miliona KM

U sjedištu institucija počela je sjednica Skupštine ZDK (SZDK), na kojoj će zastupnici po skraćenom postupku razmatrati te usvajati prijedloge Budžeta i Zakona o izvršenju Budžeta za 2023. godinu.

Vlada ZDK je, prethodno, krajem februara, usvojila Prijedlog Budžeta koji nije usvajan u formi Nacrta te nije organizirana ni Javna rasprava. U sklopu tog prijedloga, ukupni prihodi i primici budžeta ZDK za 2023. godinu planirani su u iznosu 540.582.580 KM, a ukupni rashodi i izdaci u iznosu 536.301.950 KM.

Razlika od 4.280.630 KM, kako su naglasili iz Vlade ZDK, je iznos koji je planiran za pokriće deficita iz ranijih godina. Prijedlog Budžeta za 2023. godinu, u odnosu na izvršenje prošlogodišnjeg Budžeta, veći je za 43.154.909 KM ili za oko osam posto.

Kao posljednja, sedma tačka dnevnog reda današnje sjednice, također po skraćenom postupku, bit će razmatran Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Vladi ZDK, kojeg je predložio zastupnik Alen Kapković iz Bosanskohercegovačke inicijative – Kasumović Fuad.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici, predlagača Vibora Handžića, delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, za koji SZDK utvrđuje mišljenje, kao i Nacrt zakona o prostornom uređenju i građenju, Prijedlog programa rada SZDK za 2023. godinu te Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Etičkog kodeksa poslanika u SZDK.

Na početku današnje sjednice, zastupnik Elman Šabanović (BHI-KF), svečano je položio zakletvu o preuzimanju mandata zastupnika SZDK. Šabanović je mandat preuzeo nakon odustajanja Vinka Marića (BHI-KF), koji je nakon Općih izbora 2022. godine imenovan za ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi ZDK.

federalna.ba/Fena

budžet ZDK