Skupština Kantona Sarajevo usvojila izmjene Zakona o šumama
(Izvor: Fena/Harun Muminović)

Skupština Kantona Sarajevo usvojila izmjene Zakona o šumama

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas izmjene i dopune Zakona o šumama, a izmjene se odnose na naknade koje Kantonalno Javno preduzeće “Sarajevo šume”. d.o.o. treba plaćati. 

Preduzeće "Sarajevo šume" je prije plaćalo šest posto od ukupnog prihoda od drveta, a današnjim izmjenama i dopunama zakona to će biti osam posto. Od tih osam posto, sedam ide općini, a jedan posto Kantonu Sarajevo. 

Dakle, kako je pojašnjeno, po osnovu korištenja šuma, od ukupno ostvarenog prihoda od drveta povećava se iznos općinama koje imaju šumu i sa kojih se šuma eksploatira. 

Cilj je razvoj lokalnih, ruralnih područja, jer najveći dio prihoda koji se ostvaruje je u ruralnim područjima. 

Pojedini zastupnici smatraju da fokus treba biti na prevenciji od krađa i zaštiti šuma, jer krađa šuma, kako je kazala zastupnica Marijela Hašimbegović (DF), šuma je ozbiljno pitanje o kojem treba ozbiljno razgovarati. 

Bilo je prijedloga da zbog urušavanja putne infrastrukture, eksploatatori šuma moraju izdvojiti više novca od ostvarenog prihoda od drveta. Također je skrenuta pažnja i na čuvare šuma - od šest čuvarskih rejona, koliko ih ima, šume niko ne čuva. 

Za ogromnu štetu šumama, nije pokrenuta nijedna tužba, ali, kako je naglašeno, onaj ko gospodari šumama, taj mora nadoknaditi štetu.  

Ministar privrede KS Adnan Delić je naveo da se radi na tehnološkoj modernizaciji preduzeća “Sarajevo šume” i u njihovoj nadležnosti gospodarenje šumama.  

Sjednica Skupštine KS je prekinuta, a o nastavku će javnost biti blagovremeno obaviještena.

federalna.ba/Fena

Zakon o šumama Skupština KS
Skupština KS Nadin Smajlović Amina Smajlović Sabina Sarajlija Tužilaštvo KS
0 11.09.2023 17:20
veterinarska stanica izvještaj Skupština KS
0 11.09.2023 12:48
Skupština KS izvještaj o radu Tužilaštvo KS
0 11.09.2023 10:42
Vildana Bešlija tematska sjednica Skupština KS nasilje
0 16.08.2023 10:32
Elmedin Konaković Skupština KS
0 24.07.2023 19:23