Prilog: Jasenka Tica-Isović

Skupština Kantona Sarajevo usvojila Finansijski plan Službe za zapošljavanje

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila Finansijski plan Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i njegovo izvršenje, ali i u okviru rasprave ukazala na probleme u mjerama zapošljavanja u ovom kantonu.

 

Nakon pitanja zastupnika na koje je odgovarala vršiteljica dužnosti direktorice Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Edina Ljubuškić, zastupnici su posebno ukazali na propuste izvršenja utroška sredstava iz prethodne godine, a neki od njih su kritizirali i rad ove ustanove. Ljubuškić je kazala da Služba, zbog privremenog finansiranja, nije mogla početi sa realizacijom mjera za 2023:

„Ono što smo u ovoj godini uradili jeste da nećemo više ići na klasičan način raspisivanja aktivnih mjera politike zapošljavanja, okrenuli smo se davanju vaučera i otprilike za dva mjeseca smo skratili tu proceduru i to tako da svaka nezaposlena osoba dobije vaučer s kojim će moći ići u kompanije i ako imaju interes za njih, onda ćemo ih zapošljavati.“

 

Vaučeri će sasvim sigurno povećati efikasnost zapošljavanja, kazao je Irfan Čengić iz SDP-a. Međutim, mjere za zapošljavanje moraju biti otvorene tokom cijele godine, a programi se moraju prilagođavati tržištu rada.

Čengić je kazao da nije dobro što više od trideset miliona iz prethodne godine neće moći biti utrošeno u ovoj godini i što određene mjere neće biti pokrenute na vrijeme, ali da to nije krivica Službe već političara u Kantonu. U svakom slučaju, premijer i resorno ministarstvo će imati puno posla u oblasti reforme Službe za zapošljavanje i usklađivanja aktivnih mjera zapošljavanja, kazao je Čengić:

„Programi se moraju raspisivati blagovremeno, moramo misliti malo i izvan kutije, gledam, ovdje samo se kopiraju programi, pripravnici, žene, 50 plus, posao za sve iz godine u godinu i eventualno ako Skupština nešto zaključi pa vas natjera, onda vi takav program uvrstite. Imamo susjednu Srbiju gdje vidimo kako programi aktivnih mjera zaista daju rezultate.“

 

Zastupnik opozicione SDA Mahir Dević naglasio je potrebu jedinstvenog stava svih politika da bi Služba za zapošljavanje Kantona bila efikasnija institucija. Služba je trenutno na usluzi samo budžetskim korisnicima, stava je Dević. Bilo bi dobro evidentirati stotinu brzorastućih kompanija, firmi u Kantonu:

 „Doći do takvog podatka mislim da bi bilo dobro. Ukoliko mi kao budžet ne znamo napraviti radna mjesta, postoje te brzorastuće kompanije kojima su stvarno potrebni ljudi i radnici, ali su im potrebni radnici od prvog januara da rade i da dobijaju platu, upravo ovo što je kolega Čengić kazao.“

 

 

Potrebno je iskoračiti u realni sektor, jer budžet Kantona i upošljavanje na taj način ne mogu realizirati toliko sredstava, kazao je Dević. U okviru diskusije ukazano je još i na potrebu dinamiziranja tržišta rada, ciljnog usmjeravanja programa zapošljavanja prema proizvodnji i turizmu kako bi se imao gdje izvršiti budžet. Zaključeno je da država na svim nivoima mora vršiti regulaciju tržišta rada.

 

Skupština KS Federalni radio
sport Federalni radio
0 17.04.2024 00:02
Vijesti u 22 Federalni radio
0 16.04.2024 23:03
sport Federalni radio
0 16.04.2024 18:12
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.04.2024 17:04
Vijesti u 17 Federalni radio
0 16.04.2024 10:39
Vijesti u 12 Federalni radio
0 16.04.2024 10:37