Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila odluku Odbora za javna priznanja

Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila odluku Odbora za javna priznanja

Skupština Kantona Sarajevo nije usvojila odluku Odbora za javna priznanja Kantona Sarajevo. Prije glasanja o ovoj tački dnevnog reda, SDP je tražio da se za svakog kandidata glasa posebno, što nije usvojeno. 

Za počasne građane bili su predloženi venecuelanski diplomata i bivši predsjednik Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda Diego Enrique Arria Salicetti i hrvatski skijaški šampion Ivica Kostelić.

Za pojedinačne Plakete bili su kandidovani najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar, prof. dr. Halima Resić i prof. dr. efendiji Mustafa Cerić.

Za Plakete KS-a koje se dodjeljuju kolektivima predloženi su: Udruženje boraca - maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95, Atlantic Argeta d.o.o. Sarajevo, Udruženje "Colibri" i Gorska služba spašavanja KS.

Posthumno, plakete su trebale biti dodijeljene zastupnici Segmedini Srni Bajramović, muftiji Muameru efendiji Zukorliću, bivšem predsjedniku Sabora Islamske zajednice u BiH Hasanu Čengiću, prof. dr. Midhatu Riđanoviću te glumcu Saši Petroviću i bibliotekaru koji je spašavao knjige iz zapaljene Vijećnice Dušku Toholju.

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine jučer je istakao u saopćenju da su nezadovoljni određenim kandidatima za dodjelu Plakete Kantona Sarajevo te da će tražiti glasanje za svakog kandidata posebno.  

Također, Skupština Kantona Sarajevo je danas donijela odluku o promjeni naziva Zvorničke ulice u Bulevar Ivice Osima u čast legende bosanskohercegovačkog nogometa.

Inicijativu za izmjenu naziva je podnio Fudbalski klub Željezničar, u čijoj je blizini legendarni Ivica Osim rođen, odrastao i počeo fudbalsku karijeru.

federalna.ba/Fena

Skupština KS