Skupina žena i aktivistica danas na protestima zbog SDP-ovog prijedloga za ministra kulture i sporta
(Izvor: Arhiva)

Skupina žena i aktivistica danas na protestima zbog SDP-ovog prijedloga za ministra kulture i sporta

Za danas u 13 sati skupina žena i aktivistica zakazala je proteste ispred centrale SDP-a nakon što je ova stranka za ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo predložila Kenana Magodu. Kao razlog za proteste navodi se činjenica kako je Magoda predložen za kantonalnog ministra iako postoje ozbiljne optužbe njegove bivše supruge za fizičko i psihičko nasilje. Preteste su podržale i članice Foruma žena SDP-a BiH.

''Mi, grupa žena, u najvećem broju članica Foruma žena SDP BIH, dolje potpisanih, a prisutnih na performansu posvećenom Danu žena, šokirane smo viješću da je Kantonalni odbor SDP Sarajevo kandidirao za ministra kulture i sporta u Vladi KS osobu koja je optužena za nasilništvo u porodici o čemu su izvještavali mnogi portali, a na osnovu svjedočenja njegove bivše supruge koja je predočila i kopije dvije sudske presude o zabrani približavanja žrtvi nasilja. Nakon duge i žustre rasprave jednoglasno smo odlučile da tražimo od KOSDP Sarajevo da hitno povuče svoj prijedlog i pronađe adekvatnu osobu iz svijeta kulture kakvih u Sarajevu ima vrlo kvalitetnih, kao i u samom SDP BIH. Ovom prilikom nećemo komentirati to da je sjednica Odbora sazvana kao hitna i to u radno jutarnje vrijeme, zoomom, nakon nekoliko mjeseci nerada, bez ikakvih konsultacija i informacija ni sa članstvom, osim u najužem krugu 3-4 osobe koje u KOSDP vedre i oblače: jedni te isti ljudi su i politička i izvršna i zakonodavna vlast!'', napisala je Besima Borić.

I Dženana Alađuz podržala je proteste i pozvale sve koji mogu doći danas ispred centrale SDP-a.

''Danas, 8. marta, marširale smo za sve nas, za sve žene, protiv nasilja, tlacenja, izrabljivanja i ponižavanja. Dok smo mi marširale, stranka koja se smatra stubom ljevice u ovoj zemlji, Socijal-demokratska partija, za sarajevskog ministra kulture i sporta postavlja siledžiju – nasilnika u porodici. Žene iz te stranke danas su se javno pobunile protiv toga. Hvala im. Ali moramo ustati svi mi. Zato neka i sutra bude 8. mart, dan pobune i borbe. Idemo sve, idemo svi – sutra u 13h pred centralu SDP-a, Alipašina 41. Da nas čuju. Bilo da smo njihove glasačice ili ne, Sarajevo je svih nas – nećemo trpiti siledžije. Nikad više'', napisala je Alađuz na Facebooku. 

federalna.ba

protest SDP Kenan Magoda nasilje u porodici
London Velika Britanija protest
0 13.04.2024 15:48
medicinari protest Banja Luka
0 12.04.2024 13:55
Pariz medicinske sestre protest
0 04.04.2024 21:24
Radnici protest RiTE Ugljevik
0 28.03.2024 12:05
SDP BiH SDP izmjene Izbornog zakona Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 26.03.2024 19:07