videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas) (Izvor: Dejan Pušara)

Skroman budžet Opštine Osmaci nedovoljan je da pokrije sve potrebe

Opštine na istoku BiH njen su najmanje razvijen dio. Osmaci, sa svojih oko 5.000 stanovnika, danas predstavljaju primjer suživota - ali i konstantne borbe za život svojih mještana. Iako je povratak u ovu lokalnu zajednicu gotovo u potpunosti ostvaren, održivi opstanak u ovoj sredini ono je na čemu treba još mnogo raditi.

Poljoprivreda je osnovni izvor prihoda za većinu porodica ove lokalne zajednice. No, zbog nemogućnosti plasmana, proizvode, kažu, uglavnom za vlastite potrebe. Opština Osmaci i Federalno ministarstvo brojnim su donacijama u vidu podsticaja i sadnog materijala pomagali mještane ovih područja.

"Jednostavno, nije to dovoljno. Od poljoprivrede može živjeti onaj ko ima 150-200 duluma, a ovdje su usitnjeni posjedi, to je maksimalmno od 7 do 10 duluma površina i mahom to nije rentabilno“, objašnjava Alija Karić, stručni saradnik za građanska prava Opštine Osmaci.

U planu je gradnja šalter sale, kao i radovi na putnoj infrastrukturi

Problem je i nesigurno tržište za plasman domaćih proizvoda. S ciljem unapređenja života mještana ove lokalne zajednice i održivog opstanka na ovom prostoru, planirani su projekti koji bi uslove života učinili znatno boljim. U planu je gradnja šalter sale, kao i radovi na putnoj infrastrukturi, ali i realizacija dva velika projekta - riječ je o gradnji puta Palma - Osmaci, projektu vrijednom 7 miliona KM, i gradnji proizvodne hale.

„Riječ je o proizvodnoj hali u ugovoru sa kompanijom Alumina i sa još jednom kompanijom iz Slovenije. Međutim, čekamo da se pandemija smiri, kako bismo krenuli u realizaciju tog projekta. Sam projekat je krenuo i odskočna daska bilo je kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donirao 333.000 evra za male i nerazvijene opštine kao što je naša“, navodi načelnik Opštine Osmaci Radan Sarić (SNSD).

To će omogućiti nova radna mjesta i brži razvoj opštine Osmaci, čijih 90% mještana sredstva za život obezbjeđuju od poljoprivrede. Tako živi i osmočlana porodica Asima Burekovića. Uprkos svemu, vjeruju da se na ovom prostorima može živjeti: „Imam ovaca koje sam dobio od ministarstva, imam i kravu. Može se živjeti čista obraza, pošteno. Da ne može - otišli bismo“.

Porodica Asima Burekovića nedavno je za potrebe obrade zemljišta dobila i vrijednu donaciju. Nije rijetkost, kažu, da se mještani udruže i pomažu jedni drugima.

„Imamo možda 5-6 porodica koje se nisu baš uklopile u poljoprivredu i treba im pomoć. Tako smo počeli po Facebooku objavljivati i dobri ljudi su se javili da pomognu“, kaže Ibro Jahić, zamjenik predsjednik džemata.

Problem je prevoz učenika u zimskim mjesecima

Osnovnu školu u Osmacima danas pohađa 198 učenika. Zbog migracije stanovništva taj broj je iz godine u godinu manji. No, funkcionisanje obrazovnog sistema odvija se nesmetano. Jedini problem predstavlja prevoz učenika u zimskim mjesecima, kada zbog loše putne infrastrukture nije moguće prevoz obaviti bez kašnjenja

„Učenici idu redovno, ali tih dana - to je opravdano“, dodaje Milenko Čabrić, direktor OŠ Aleksa Šantić.

Načelnik Sarić precizira kako su budžetom za ovu godinu za zimsku službu planirali 6.000 KM: „Do sad smo 80% tih sredstava potrošili i svakako se vidi da imamo volje i želje da radimo u interesu naših građana“.

Ali sami ne mogu. Skroman budžet ove opštine nedovoljan je da pokrije sve potrebe. Neophodna je uključenost viših nivoa vlasti kako bi se život ovih mještana učinio boljim i kvalitetnijim, a opstanak na ovim prostorima mogućim.

federalna.ba

Osmaci