Škotski premijer Yousaf podnio ostavku
(Izvor: EPA-EFE/ROBERT PERRY)

Škotski premijer Yousaf podnio ostavku

Škotski premijer Humza Yousaf  je danas podnio ostavku da se ne bi suočio sa izglasavanjem nepovjerenja samo nekoliko dana nakon što je raskinuo koaliciju sa "Zelenom partijom" i pošto nije uspio da postigne dogovor sa otcijepljenom nacionalističkom strankom čije bi jedno mjesto moglo da mu obezbijedi većinu u regionalnom parlamentu. Ove sedmice su škotski poslanici trebali da glasaju o nepovjerenju vladi koju čini Škotska nacionalna partija čiji (SNP) je Yousaf predsjednik.

Vladajući britanski Konzervativci ali i opoziciona Laburistička partija su odvojeno preložile izglasavanje nepovjerenja Yousafu i njegovoj vladi jer nastoje da oslabe SNP prije parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji koji se očekuju kasnije ove godine.

Premijer Škotske je pokušao da sklopi koalicioni dogovor sa partijom "Alba" koji je 2021. godine osnovao bivši premijer Alex Salmond otcijepivši se iz SNP, međutim nije mu to pošlo za rukom.

Yousaf je postao lider SNP i premijer Škotske u martu 2023. godine nakon što je bivša premijerka Nicola Sturgeon podnijela ostavku. Podrška za SNP je takođe opala nakon što je stranka podržala zakon koji bi ljudima olakšala promjenu pola i primjenila zakon o zločinima iz mržnje koji je transrodni identitet učinio zaštićenom karakteristikom, iako ista zaštita nije data svim ženama. 

Laburisti imaju najveću korist od lošeg položaja SNP, jer laburisti pokušavaju da preotmu kontrolu nad britanskim parlamentom od konzervativaca.

federalna.ba/Beta

Humza Yousaf ostavka
Estonija premijerka ostavka
0 15.07.2024 11:46
vojno obavještajna služba Izrael ostavka
0 22.04.2024 10:52
Latvija ostavka privatni avioni državna sredstva
0 29.03.2024 12:06
Slovenija Tanja Fajon ostavka
0 21.03.2024 09:39
Vijetnam predsjednik ostavka
0 20.03.2024 12:47