Skoro 2.500 studenata uhapšeno u SAD-u na propalestinskim skupovima
(Izvor: AA)

Skoro 2.500 studenata uhapšeno u SAD-u na propalestinskim skupovima

Skoro 2.500 osoba uhapšeno je na propalestinskim skupovima u kampusima koledža i univerziteta širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

CNN je u nedjelju objavio da je broj uhapšenih od 18. aprila premašio je 2.200, dok je Fox News javio da je ukupan broj uhapšenih veći od 2.400.

Očekuje se da će se demonstracije nastaviti u narednim sedmicama tokom ceremonija diplomiranja, a zvaničnici kampusa zatražili su dodatno policijsko obezbjeđenje, dok se u nekim slučajevima, u potpunosti otkazuju ceremonije diplomiranja.

Policija u Los Angelesu u nedjelju je uklonila protestni kamp na Univerzitetu Južne Californije (USC), ali nije bilo hapšenja. Osim toga, USC je otkazao svoju glavnu ceremoniju diplomiranja iz sigurnosnih razloga.

U državi Virginia, 25 demonstranata uhapšeno je u subotu na propalestinskom skupu na Univerzitetu Virginia u Charlottesvilleu. Policija je uklonila šatorski kamp koji su postavili studenti nakon što su proglasili nezakonito okupljanje u blizini centra kampusa.

Također u subotu, u državi Michigan, policija je uklonila grupu propalestinskih demonstranata na glavnom otvaranju Univerziteta Michigan u Ann Arboru, čime je nakratko prekinuta ceremonija, ali nije izvršeno hapšenje.

Najveći broj hapšenja zabilježen je 30. aprila, sa više od 400 uhapšenih na fakultetskim kampusima. Većina tih hapšenja dogodila se na Univerzitetu Columbia u državi New York.

Drugi najveći broj hapšenja dogodio se 2. maja, pri čemu je više od 250 demonstranata uhapšeno širom zemlje. Većina tih hapšenja izvršena je na Univerzitetu California u Los Angelesu (UCLA), gdje su protesti prerasli u nasilje, a više ljudi je povrijeđeno.

federalna.ba/AA

SAD demonstracije studenti hapšenja