videoprilog Ines Alijagić (Dnevnik 2)

Škola kuhanja za migrante u centrima Lipa i Borići

Iako je migrantska kriza splasnula, migranti i dalje dolaze i prolaze kroz Bosnu i Hercegovinu, a oni koji se o njima brinu stalno pronalaze nove načine kako da im pomognu. Crveni križ Bihać zajedno s humanitarnom organizacijom iz Austrije pokrenuo je projekt Škole kuhanja za migrante koji se nalaze u privremenim prihvatnim centrima Lipa i Borići. Pripremljena jela su namijenjena za migrante u tranzitu, kao i za socijano ugrožene stanovnike u javnim kuhinjama.

Richard Nkurunziza je napustio Burundi prije tri mjeseca i preko Srbije je došao u Bosnu i Hercegovinu. Ovdje je već mjesec u kampu Lipa. U Burundiju je radio kao učitelj u školi, a iza sebe je ostavio ženu i četvero djece. Da bi im osigurao bolju budućnost, kaže, odlučio se na ovaj put. Jedan je od polaznika Škole kuhanja u organizaciji Crvenog križa Bihać.

“U Burnudiju imamo razna jela s bananama, mesom i krompirom, dosta koristimo i rižu. I mislim da je ovo dobra ideja da naučim nešto o kuhanju, jer će mi možda trebati za budući posao u Njemačkoj ili nekoj drugoj zemlji”, kaže on.

Crveni križ Bihać je u saradnji s austrijskom organizacijom Diaconie, koja je osigurala namjenska sredstva, pokrenuo Školu kuhanja za migrante koji se nalaze u kampovima Lipa i Borići. Zajedno s kuharima Crvenog križa migranti će učiti kuhati razna jela iz država iz kojih dolaze.

“Jako je bitno, a vezano je za ovaj projekt, da će ista ta sredstva koje je donirala organizacija biti usmjerena i prema socijalnim kategorijama stanovništva. Sve što se bude kuhalo u kuhinji Vedrog polja bit će usmjereno prema migrantima u tranzitu, zatim našim socijalnim kategorijama stanovništva u saradnji s kuhinjama Imaret i Merhamet”, ističe Selam Midžić, sekretar Crvenog križa Bihać.

Osim migranata, u ovaj projekt će se uključiti i učenici Mješovite ekonomske škole u Bihaću, kojima će ovo koristiti u daljnjem školovanju za kuhare. Svoja znanja će im prenijeti dugogdišnji kuhari Crvenog križa. Muhamed Ljuta već nekoliko godina kuha za migrante, a ovaj put su pripremali birijani s junetinom.

“Vrlo je dobro i sviđa mi se to njihovo tradicionalno jelo. To im pripremamo već duže vrijeme. Oni su zadovoljni kao i mi”, priča Muhamed.

Pripremljena jela u Školi kuhanja dijelit će migrantima u tranzitu, kao i socijalno ugroženom stanovništvu u javnim kuhinjama. Ovaj put mobilni tim Crvenog križa hranu je podijelio migrantima u tranzitu. Susreli smo grupu iz Afganistana, koja je bila zahvalna na toplom obroku. U privremenim prihvatnim centrima Borići i Lipa boravi oko 670 migranata i upravo ih najveći broj dolazi iz Afganistana.

federalna.ba

migranti škola kuhanja Bihać kamp Lipa Prihvatni centar Borići Borići