Skoko: Milanoviću je dosadilo na Pantovčaku, nema nikakve ovlasti

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović doslovno je uzbunio javnost u toj zemlji odlukom da se kandidira za premijera sa liste SDP-a. Prvo je raspisao izbore za srijedu, 17. aprila, a potom objavio i vlastitu kandidaturu, koju mu je osporio Ustavni sud upozorivši ga da Sud može i poništiti izbore. Gost magazina Svijet bio je Božo Skoko, profesor na Sveučilištu u Zagrebu. On je, između ostalog, odgovorio i na pitanje otkud hrvatskom predsjedniku toliko samopouzdanje da će pobijediti na izborima.

Skoko kaže da je Milanovićeva odluka da se s pozicije predsjednika upusti u utrku za parlamentarne izbore šokirala sve u Hrvatskoj.

„Prije sve to ne predviđa i ne dopušta hrvatski ustav, a s druge strane uistinu je bilo veliko iznenađenje nakon što je SDP istaknuo svoje, a ostale stranke svoje kandidate za premijera. Očito mu je s jedne strane dosadilo na Pantovčaku u ulozi predsjednika koji nema tako velike ovlasti, a s druge strane svjestan je da SDP ne bi imao nikakve šanse dobiti parlamentarne izbore bez njegove pomoći. Tako da je bila jedna od opcija da se postavi kao veliki lider jedne široke koalicije koja bi okupljala od krajnje desnice do krajnje ljevice, međutim on je na kraju odlučio da se postavi kao lider samog SDP-a čiji je nekada bio predsjednik“, pojasnio je on.

Skoko dalje navodi da je to bilo pomalo neobično zato što je na taj način aktuelnog predsjednika Peđu Grbina gurnuo sa strane i preuzeo cjelokupnu kontrolu.

„To se baš nije svidjelo nekim strankama koje su ranije sa SDP-om dogovorile koaliciju jer im se ne sviđa takav stil tako da su je napustili. Također upitno je hoće li i na koji način koalirati s nekim drugim strankama koje su ostale izvan koalicije, prvenstveno Možemo koji vlada u Zagrebu. Mnogi su iznenađeni i zbunjeni. Otvoreno je jako puno pitanja. Ne znamo odakle samopouzdanje Milanoviću za takav korak, čim više što je on već bio premijer, i po mnogim ekonomskim i drugim stručnjacima, premijer jedne od najneučinkovitijih vlada u savremenoj Hrvatskoj“, objašnjava Skoko.

federalna.ba

Svijet Božo Skoko
Svijet Emmanuel Macron
0 14.06.2024 21:58
Svijet Ukraijna Rusija
0 14.06.2024 21:52
Svijet
0 14.06.2024 18:59
Vladimir Putin Svijet
0 07.06.2024 22:04