Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un doveo kćerku u obilazak vojnih jedinica
(Izvor: KCNA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un doveo kćerku u obilazak vojnih jedinica

Sjevernokorejski voa Kim Jong Un doveo je svoju maloljetnu kćerku u obilazak jedinica povodom obilježavanja 75. godišnjice osnivanja vojske, i pohvalio vojnu moć zemlje opremljene nuklearnim oružjem, javili su danas državni mediji.

Posjeta je obavljena u vrijeme naznaka da se Sjeverna Koreja priprema da organizuje veliku vojnu paradu u glavnom gradu Pyongyangu gdje bi mogla da prikaže najnovije oružje iz nuklearnog programa koji izaziva zabrinutost kod susjeda i u SAD. U četvrtom pojavljivanju u javnosti, prema onom koliko se zna, Kimova kćerka Kim Ju-ae, za koju se vjeruje da je stara devet ili deset godina stajala je uz svog oca dok se rukovala sa visokim zvaničnicima i sjedila je pored njega za stolom. Analitičari kažu da Kimova odluka da dovede kćerku na javne događaje vezane za vojsku predstavlja podsjećanje da nema namjeru da dobrovoljno preda svoje nuklearno oružje koje vidi kao najsnažniju garanciju za nastavak i proširenje vladavine porodične dinastije.

To što državni mediji opisuju Kim Ju Ae kao "poštovanu" i "voljenu" također podstiče razmišljanje da li se ona priprema za očevu nasljednicu. Ona je prisustvovala probi interkontinentalne balističke rakete u novembru i pridružila se ocu na sastanku sa vojnim naučnicima i inspekciji balističkih raketa.

Sjevernokorejska zvanična novinska agencija KCNA javila je danas da je Kim sa kćerkom posjetio mjesto gdje su smješteni oficiri Korejske narodne vojske. On je kasnije održao, kako je navedeno, ohrabrujući govor vojnim zvaničnicima na banketu i hvalio ih što održavaju "najjaču vojsku na svijetu".

Posjeta je uslijedila dan nakon što je Kim predsjedavao sastanku sa svojim glavnim vojnim komandatima i pozvao na proširenje vježbi namijenjenih jačanju vojne spremnosti u vrijeme sve izraženije provokativne demonstracije oružja zbog produbljivanja tenzija sa susjedima i Washingtonom.

Državni mediji prikazali su kako vojni zvaničnici tapšu na banketu koji je, kako izgleda održan u hotelu Yangakdo u Pyongyangu. Kim i njegova kćerka bili su slično obučeni, u crnim odijelima i bijelim košuljama i držali su se za ruke dok su hodali crvenim tepihom zajedno sa Kimovom suprugom Ri Sol-ju.

Državni mediji koji su izvijestili o Kimovoj posjeti vojsci nisu pomenuli da je pominjao Washington ili Seul.

Međutim, zvanični sjevernokorejski list Rodong Shinmun je u uvodniku danas napisao da je vojska Sjeverne Koreje sprema da izvede "super snažan udarac nezamislive moći i da bez traga izbriše porijeklo provokacija", kada se suoči sa neprijateljskim prijetnjama.

List je naveo da je povećan broj proba oružja i vojnih vežbi prošle godine bio uspješna demonstracija "ogromne vojne moći" koja podržava vladinu nuklearnu doktrinu i njen princip "moć za moć i potpuna konfrontacija" protiv neprijatelja.

Sjeverna Koreja nije potvrdila planove o vojnoj paradi koja bi mogla da se održi kasnije danas. Stanovnici Pyongyanga obilježili su godišnjicu posjetama Brdu Mansu da polože cvijeće i odaju počast pred statuama svojih vođa Kim Il Sunga i Kom Jong Ila, dede i oca sadašnjeg vladara.

Satelitski snimci prikazali su da sedmicama traju pripreme, po svoj prilici za paradu, koje uključuju ogroman broj vojnika i civila.

federalna.ba/Beta

Kim Jong-un kćerka vojska