Sjeverna Makedonija se pridružila kao kosponzor Rezolucije o Srebrenici
(Izvor: EPA-EFE/THOMAS PETER / POOL)

Sjeverna Makedonija se pridružila kao kosponzor Rezolucije o Srebrenici

Sjeverna Makedonija odlučila je podržati Rezoluciju o Srebrenici na način da bude kosponzor rezolucije, potvrdio je ministar vanjskih poslova te zemlje Bujar Osmani.

Na konferenciji za novinare organizovano u zgradu Ministarstva u Skoplju, Osmani je rekao da je Sjeverna Makedonija odlučila da bude kosponzor Rezolucije u Ujedinjenim nacijama o proglašenju 11. jula za Međunarodni dan sjećanja i komemoraciju na genocid u Srebrenici 1995. godine.

"Sjeverna Makedonija je kosponzor, zajedno sa Njemačkom, SAD-om i drugim zemljama, rezolucije u UN-u da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije na genocid u Srebrenici 1995. i da se obilježava svake godine", rekao je Osmani na konferenciji za novinare, te dodao:

"Mislim da je posebno za Srbiju važno da izglasa ovu rezoluciju sa ciljem da činjenice budu priznate i promovirane budući da sve odluke međunarodnih sudova i tijela pokazuju da se u Srebrenici desio genocid. Sve dok se odriče i ne priznaje se, mogućnost da se ponovi je vjerovatna."

Generalna skupština UN-a će 2. maja raspravljati i o Rezoluciji o Srebrenici što je pitanje koje je već sada izazvalo brojne reakcije u regiji, naročito među zvaničnicima u bosanskohercegovačkom entitetu RS-u i Srbiji.

Rezoluciju su do sada podržale Sjedinjene Američke Države, Njemačka, Italija, Francuska, Turkiye, Albanija, Čile, Finska, Irska, Jordan, Lihtenštajn, Malezija, Holandija, Novi Zeland, Ruanda, Slovenija, Sjeverna Makedonija.

federalna.ba/AA

Sjeverna Makedonija rezolucija Srebrenica
NSRS Igor Crnadak Srebrenica
0 22.05.2024 13:36
Sjeverna Makedonija vijagra šverc
0 22.05.2024 13:23
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38
Denis Bećirović Ujedinjene nacije rezolucija Srebrenica pomirenje
0 22.05.2024 08:10