Sjeverna Koreja voli seriju o vrtlarstvu ali ne i voditeljeve farmerke
(Izvor: BBC)

Sjeverna Koreja voli seriju o vrtlarstvu ali ne i voditeljeve farmerke

Njegovo smireno držanje i zdravstveni savjeti očigledno su učinili da ga zavole u jednom od najautoritarnijih režima na svijetu. Ali postoji nešto u vezi sa Alanom Titchmarshom što sjevernokorejski cenzori ne mogu da oproste – njegove farmerke.

Zelenoprsti emiter i autor raskalašenih romana stalni je lik na državnoj televiziji od 2022. godine, iako uz dodatak zamućenog struka i naniže.

Noseći farmerke dok luta po britanskim baštama u svojoj BBC TV emisiji Garden Secrets, Titchmarsh, 74, krši zabranu Sjeverne Koreje na odjeću, koju je režim zabranio ranih 1990-ih jer se smatra simbolom imperijalizma SAD-a.

U epizodi emitovanoj u ponedjeljak i smještenoj u baštama Hatfild kuće iz 17. vijeka u Hertfordshire, Titchmarsh se može videti kako kleči na zemlji, zasukanih rukava karirane košulje, sa saksijama za biljke i škarama za rezanje.

Njegove farmerke su, međutim, zamagljene, iako ne dovoljno da prikriju činjenicu da nosi teksas. Sjevernokorejski cenzori uređuju na 15 minuta svaku epizodu serije od sat vremena, koja je prvi put prikazana u Velikoj Britaniji 2010. godine, i maskiraju Titchmarshove komentare sjevernokorejskim naratorima i dodaju zvučnu podlogu instrumentalne muzike, navodi NK News web stranica. Međutim, u pozadini je jednostavno moguće razaznati voditeljeve jorkširske tonove.

Titchmarshova nevjerovatna slava u Sjevernoj Koreji primijećena je 2022. godine iako se tada nije znalo da su njegove farmerke problematične. "Nikad nisam zamišljao da će moji programi stići do Sjeverne Koreje, ali nadam se da će smirujuća priroda britanskog vrtlarstva tamo biti dobro prihvaćena", rekao je tada.

Cenzura Titchmarshove garderobe dio je kampanje za zaštitu Sjevernokorejaca od "zlobnog" utjecaja zapadne kulture koja je započela pod bivšim vođom Kim Jong-ilom. Dok je njegov sin, vođa Kim Jong-un, dozvolio svojoj pratnji da koristi Ford Transit kombije i obožavatelj je NBA košarke, on je upozorio da ne treba dozvoliti da "buržoaska kultura" i "antisocijalističko ponašanje" potkopaju socijalistički projekat Sjeverne Koreje .

Odluka, rekao je neimenovani ženski izvor u Sjevernoj Koreji za emiter, „uglavnom cilja na žene u 20-im i 30-im godinama. Ako budu uhvaćene, natjerani su da čekaju pored puta dok patrole ne završe sa čistkom u tom području.

“Tek tada će ih odvedu u kancelariju omladinske lige u okrugu, gdje moraju pisati pisma u kojima priznaju svoje zločine. Zatim moraju kontaktirati nekoga kod kuće da im donese odgovarajuću odjeću, a potom su slobodni.“

Čini se da se zabrana farmerki ne odnosi na zapadne turiste, kojima je dozvoljeno da se oblače kako žele dok su u posjeti.

Nije jasno kako je i da li je režim stekao prava na Garden Secrets. Sjeverna Koreja redovno emituje "politički neutralan" materijal iz inostranstva, uključujući sportske i naučne i tehnološke programe, navodi NK News, dodajući da je vjerovatno da je serijal o vrtlarstvu bio piratiziran kako bi se zaobišle međunarodne sankcije uvedene kao odgovor na razvoj nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja TV emisija