Sjeverna Koreja tvrdi da je premijer Japana predložio samit sa Kim Jong Unom
(Izvor: Ilustracija/STR, Yuichi YAMAZAK)

Sjeverna Koreja tvrdi da je premijer Japana predložio samit sa Kim Jong Unom

Japanski premijer Fumio Kishida izrazio je namjeru da održi samit sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong Unom, saopštio je u ponedjeljak zvanični Pjongjang.

U izjavi koju je prenijela Korejska centralna novinska agencija, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Yo Jong rekla je da će otvaranje novog poglavlja u odnosima između Sjeverne Koreje i Japana ovisiti o "političkoj odluci" Tokija.

Kishida je u ponedjeljak u parlamentu rekao da je njegova vlada lobirala za "mogući" sastanak sa sjevernokorejskim liderom, javila je novinska agencija Kyodo sa sjedištem u Tokiju.

Naglasio je važnost pregovora kako bi se osigurao povratak japanskih državljana koje je Pjongjang navodno oteo u prošlosti.

Kim Yo Jong je u februaru rekla da je Kishidina posjeta Pjongjangu moguća ako Tokio ne učini pitanje otmica japanskih državljana preprekom između dvije zemlje.

Sjeverna Koreja je 2002. priznala da je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća poslala agente da otmu 13 Japanaca, prisiljavajući ih da obučavaju sjevernokorejske špijune japanskom jeziku i običajima.

Bivši japanski premijer Junichiro Koizumi bio je u značajnoj posjeti Pjongjangu 2002. i susreo se s Kimovim ocem Kim Jong-ilom.

Nakon njegove posjete vraćeno je pet japanskih državljana, ali je diplomatija ubrzo prekinuta, nakon tvrdnje Tokija da Pjongjang nije bio jasan u vezi sa žrtvama otmice.

federalna.ba/AA
Sjeverna Koreja Japan odnosi