Sjeverna Koreja testirala podvodni dron za koji tvrdi da proizvodi radioaktivni cunami
(Izvor: Ilustracija/SNews)

Sjeverna Koreja testirala podvodni dron za koji tvrdi da proizvodi radioaktivni cunami

Sjeverna Koreja je danas saopćila da je testirala podvodni dron koji može da nosi nuklearno oružje dizajnirano da udarom proizvede "radioaktivni cunami" koji bi bio sposoban da uništi mornarice i luke.Iako su analitičari skeptični da naprava zaista može predstavljati novu veliku prijetnju, samo testiranje koje Sjevena Koreja vrši povećava zabrinutosti zbog nuklearne katastrofe.

Testiranje novog oružja organizovano je nakon navoda da SAD planiraju da u vodama kod Korejskog poluostrva rasporede nosače aviona i druga vojna sredstva napredne tehnologije.

Tenzije između strana pojačane su zbog zajedničkih vojnih vježbi koje Južna Koreja izvodi zajedno sa SAD.

Mediji su prenijeli da je novo oružje može biti detonirano sa obale ili broda i da "napravi veliki radioaktivni cunami sposoban da podvodnom eksplozijom" uništi neprijateljsku mornaricu ili luku.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA saopćila je da je lider te države Kim Jong-un  prisustvovao testiranju oružja.

Podvodni dron, koji se tokom testiranja kretao pod vodom na dubini od 80 do 150 metara, je nazvan "Haeil", što na korejskom znači plimni talas ili cunami.

Južna Koreja saopćila je u srijedu da je Sjeverna Koreja testirala krstareće rakete ka istočnim vodama Sjeverne Koreje.

federalna.ba/Beta

Sjeverna Koreja podvodni dron cunami