Sjeverna Koreja saopćila da je ispalila raketu s ciljem 'utjerivanja straha'
(Izvor: Fena/KCNA)

Sjeverna Koreja saopćila da je ispalila raketu s ciljem 'utjerivanja straha'

Sjeverna Koreja je u petak saopćila da je ispalila interkontinentalnu balističku raketu kako bi "utjerala strah u neprijatelje" pošto su se Južna Koreja i Japan dogovorili na samitu da blisko sarađuju na regionalnoj sigurnosti sa Sjedinjenim Državama i organizovali vojne vježbe širom regiona.

Projektil lansiran u četvrtak sa glavnog aerodroma u Sjevernoj Koreji dok su se lider Kim Jong Un i njegova kćerka smiješili izdaleka, zasjenio je samit održan nekoliko sati kasnije između južnokorejskog predsjednika Yoon Suk Yeol-a i japanskog premijera Fumija Kishide.

Sastanak u Tokiju djelimično je imao za cilj obnovu sigurnosnih veza između često otuđenih američkih saveznika suočenih sa sjevernokorejskim nuklearnim prijetnjama.

Sa četiri prikaza projektila u otprilike sedmicu, Sjeverna Koreja je pojačala svoj odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe koje su najveće te vrste u posljednjih nekoliko godina.

Bidenova administracija želi bolje veze Južne Koreje i Japana, koje su opadale zbog historijskih pitanja posljednjih godina, jer se zalaže za jačanje svoje mreže saveza u Aziji kako bi se suprotstavila sjevernokorejskoj nuklearnoj prijetnji i rastućem utjecaju Kine.

federalna.ba/Fena

Sjeverna Koreja
Sjeverna Koreja špijunski satelit svemir
0 31.05.2023 08:40
Sjeverna Koreja vojni-izviđački satelit
0 30.05.2023 09:32
SAD Sjeverna Koreja Južna Koreja
0 27.04.2023 08:05
Sjeverna Koreja SAD
0 25.04.2023 10:32