Sjeverna Koreja probno lansirala interkontinentalnu balističku raketu
(Izvor: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN)

Sjeverna Koreja probno lansirala interkontinentalnu balističku raketu

Sjeverna Koreja testirala je danas interkontinentalnu balističku raketu samo nekoliko sati pred početak sastanka vođa Južne Koreje i Japana na samitu u Tokiju.

To je prvo sjevernokorejsko testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u mjesec dana i treća proba oružja ove sedmice, a sprovodi se takođe u vrijeme kada se održavaju zajedničke vojne vježbe Južne Koreje i SAD, koje Pyongyang smatra vježbom za invaziju.

Raketa je letila oko 1.000 kilometara sa maksimalnom visinom od 6.000 kilometara tokom 70-ominutnog leta, prema procjenama Južne Koreje i Japana. To je slično letu druge ICBM rakete lansiranje u februaru koja je, prema stručnjacima, pokazala potencijal da stigne duboko u kopnenu zonu SAD.

Raketa lansirana danas pala je u vode između Korejskog poluostrva i Japana, a putanja joj je bila strma očigledno da bi se izbjegle susjedne zemlje. Japan je saopštio da je raketa pala izvan njegove ekskluzivne ekonomske zone i da nema izvještaja o šteti na brodovima ili letjelicama.

Sjeverna Koreja još nije testirala ICBM rakete standardnom putanjom ali je više puta tvrdila da ima osposobljene nuklearne rakete. Neki strani stručnjaci i dalje sumnjaju da je Sjeverna Koreja savladala potrebnu tehnologiju da izgradi dovoljno male bojeve glave da budu postavljene na te rakete i da zaštiti bojeve glave prilikom ponovnog ulaska u atmosferu.

Portparolka američkog Nacionalnog savjeta za bezbjednost Adrien Wtson rekla je da će Washington preduzeti sve potrebne mjere da osigura bezbjednost Amerike i njenih saveznika Južne Koreje i Japana. Ona je rekla da lansiranje rakete "nepotrebno podiže tenzije i rizikuje da destabilizuje bezbjednosnu situaciju u regionu".

Prije polaska na samit u Tokiju sa japanskim premijerom Fumijom Kishidom južnokorejski predsednik  Yoon Suk-yeol rekao je da će "Sjeverna Koreja platiti cijenu zbog nesmotrenih provokacija".

Na hitnom sastanku sazvanom zbog sjevernokorejskog lansiranja rakete Yoon je dao instrukcije južnokorejskoj vojsci da nastvi vojne vježbe sa američkim snagama, da sprovede planiranje zajedničke vježbe intenzivno i ojača bezbjednosnu saradnju Seul-Washington-Tokio, saopšteno je iz kancelarije južnokorejskog predsjednika.

U Tokiju premijer Kishida je rekao da moraju da ojačaju saradnju među saveznicima i drugim zemljama istomišljenicama. 

federalna.ba/Beta

Sjeverna Koreja interkontinentalna balistička raketa
Sjeverna Koreja špijunski satelit svemir
0 31.05.2023 08:40
Sjeverna Koreja vojni-izviđački satelit
0 30.05.2023 09:32
SAD Sjeverna Koreja Južna Koreja
0 27.04.2023 08:05
Sjeverna Koreja SAD
0 25.04.2023 10:32