Sjeverna Koreja poslala balone sa smećem u Južnu Koreju
(Izvor: Yonhap News Agency/Reuters)

Sjeverna Koreja poslala balone sa smećem u Južnu Koreju

Sjeverna Koreja je danas poslala balone sa smećem i đubrivom prema Južnoj Koreji natjeravši vojsku te zemlje da mobiliše svoje timove za hemijsko i eksplozivno reagovanje, kako bi našli i ispitali krhotine balona koji su pali u različitim dijelovima zemlje.

Načelnik vojnog štaba Južne Koreje rekao je da Sjeverna Koreja od utorka uveče poslala veliki broj balona sa smećem ka jugu, kao odgovor na slanje anti-sjevernokorejskih propagandnih letaka.

Vojska je saopštila da je oko 260 sjevernokorejskih balona pronađeno u različitim dijelovima zemlje do danas popodne. Vojska je saopštila da su baloni donijeli razne vrste smeća i đubriva, ali da do sada nisu pronašli ljudske fekalije. Savjetuje se civilima da ne diraju predmete iz Sjeverne Koreje, već da ih prijave vojsci ili policiji nakon što ih otkriju.

Fotografije koje je objavila južnokorejska vojska prikazuju smeće razbacano po autoputevima i putevima u različitim dijelovima zemlje. U glavnom gradu, Seulu, vojni zvaničnici su pronašli nešto što je izgledalo kao tajmer koji je vjerovatno bio postavljen kako bi kese sa smećem bile izbačene u određenom momentu.

Zamjenik ministra odbrane Severne Koreje Kim Kang Il rekao je da Sjever planira da razbaca "gomile otpada i prljavštine" po pograničnim oblastima i drugim dijelovima Južne Koreje, u onome što je opisao kao odgovora na akcije južnokorejskih aktivista i slanje anti-sjevernokorejskih letaka.

Kim Yo Jong, moćna sestra sjevernokorejskog lidera, obratila se preko državnih medijia i ismijala izjavu južnokorejske vojske u kojoj se zahtijeva da Sjever prekine svoje "nehumane i vulgarne aktivnosti". Ona je rekla da je Sjever samo koristio svoju slobodu izražavanja, na isti način na koji je vlada u Seulu opravdavala anti-sjevernokorejske letke koje su južnokorejski aktivisti slali preko granice.

federalna.ba/Beta

Sjeverna Koreja Južna Koreja smeće