Sjeverna Koreja kritikovala odluku SAD-a da isporuči tenkove Ukrajini

Sjeverna Koreja kritikovala odluku SAD-a da isporuči tenkove Ukrajini

Sjeverna Koreja je uputila kritike na račun Sjedinjenih Američkih Država (SAD) nakon što je Washington najavio da će Ukrajini isporučiti 31 tenk M1 Abrams, prenosi Anadolija.

"To je apsurdan i čisti sofizam jer je produžetak nelogičnog, deformisanog i gangsterskog načina razmišljanja SAD-a", rekao je Kwon Jong Gun, generalni direktor Odjela za američke poslove Ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje.

Rekao je do sadašnje situacije u Ukrajini ne bi došlo da "SAD nije narušio pravedne sigurnosne interese Rusije i ubrzao napredovanje NATO-a prema istoku".

"Ovo je neetički zločin čiji je cilj održavanje međunarodne situacije nestabilnom", rekao je sjevernokorejski zvaničnik.

On je takođe negirao da Sjeverna Koreja isporučuje bilo kakvo oružje Moskvi.

"U pokušaju da opravda slanje oružja Ukrajini, SAD je ponovo progovorio o neosnovanim glasinama o 'trgovini oružjem između DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) i Rusije'", rekao je Kwon.

Sjedinjene Američke Države su u srijedu objavile da će poslati tenkove Abrams u Ukrajinu, dok su Njemačka, Španija i Norveška najavile da će Kijevu isporučiti tenkove "Leopard 2".

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će isporuka desetina američkih tenkova M1 Abrams značajno ojačati sposobnost Ukrajine da se brani od ofanzive Rusije, ali je ostao pri stavu da oni ne predstavljaju "ofanzivnu prijetnju" Kremlju.

federalna.ba/AA

Sjeverna Koreja SAD tenkovi Ukrajina