Prilog: Maida Alić

Sjednica Vijeća ministara prekinuta zbog obaveza ministara

Sjednica Vijeća ministara BiH prekinuta je danas zbog, kako je rečeno obaveza ministara. Niti jedan evropski zakon nije bio na dnevnom redu sjednice.

Tačka dnevnog reda koja se tiče sporazuma Bosne i Hercegovine sa Frontexom skinuta je s dnevnog reda Vijeća ministara BiH s obzirom na to da ministar sigurnosti Nenad Nešić nije došao na sjednicu.

Ovo pitanje je još jedan potencijalni kamen spoticanja nove vlasti.

Nešić je ranije govoreći o formiranju pregovaračkog tima za pregovore o Sporazumu o saradnji sa Frontexom najavio da će u saradnju biti uključene i entitetske, tj. kantonalne policije što se može tumačiti kao oduzimanje nadležnosti državnih organa u korist nižih nivoa vlasti jer kao što je poznato nadležnost u graničnom pojasu ima isključivo Granična policija BiH. Mnogo se danas govorilo o izvještaju Evropske komisije i primjedbama koje se tiču pravosuđa i zakonske regulative. Ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza:

“Ono što se očekuje od nas je zakon o sudovima BiH. Sljedeći tjedan imam sastanak s predstavnicima Republike Srpske „da usaglasimo konačno te stavove“. Zasad, koliko vidimo, sporno je i dalje sjedište, da li Istočno Sarajevo ili Banja Luka, da napravimo neki kompromis. U vezi kaznenih nadležnosti, isto tu pokušavamo da usaglasimo stavove, mislim da smo blizu. Također, još jedan reformski zakon koji ćemo uskoro ‘izbaciti’ jesu izmjene i dopune zakona o državnoj službi”.

Nakon sjednice ponovo su se mogli čuti optimistični stavovi o izvještaju o napretku BiH na evropskom putu, a na pitanje zašto nema usvojenih reformskih zakona ministri odbrane i vanjskih poslova Zukan Helez i Elmedin Konaković su kazali:

 

„Tri zakona koja su ključna iz 14 prioriteta skoro da su usaglašena, ostala su neka manje bitna pitanja koja nisu sporna. Mislim da se tu može naći kompomis da ne ide na štetu bilo koga, niti naroda niti građana. U narednom periodu nam slijedi dogovor“, kaže Zukan.

 

„U Izvještaju ste vidjeli važnost izmjena izbornog zakonodavstva ali u izvještaju Evropske komisije stoji onaj dio koji se tiče međunarodnih presuda i to je ono na čemu mi od starta insistiramo“, navodi Konaković.

 

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, izrazio je nezadovoljstvo što na današnjoj sjednici nisu upoznati sa sastankom sa predsjedavajućom Evropske komisije kao i sa izvještajem. Odbija bilo kakve špekulacije da Republika Srpska zaustavlja put Bosne i Hercegovine u Evropsku Uniju.  Naglasio je da cijeni to što se radi ka članstvu ali da prije toga treba obezbijediti političku saglasnost, odnosno da svi zajedno rade na vraćanju suvereniteta BiH. A to po njemu znači sljedeće:

 

„Da se zatvori OHR, da Njemačka ili neko drugi povuče nelegitmnog Šmita, da promijenimo strukturu Ustavnog suda kako ne bi stranci odlučivali o sudbini građana BiH.“

 

Ministri su, prije nego je sjednica prekinuta, podržali gradnju zgrade za Obavještajno sigurnosnu agenciju, međusobno priznavanje vozačkih dozvola sa Ujedinjenim arapskim emiratima, ali i Plan aktivnosti programa ekonomskih reformi.

Federalni radio Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Frontex
sport Federalni radio
0 02.03.2024 23:42
Vijesti u 22 Federalni radio
0 02.03.2024 22:15
sport Federalni radio
0 02.03.2024 17:40
Vijesti u 17 Federalni radio
0 02.03.2024 17:40
Vijesti u 12 Federalni radio
0 02.03.2024 12:11