Sjednica Vijeća ministara ponovo otkazana
(Izvor: AA)

Sjednica Vijeća ministara ponovo otkazana

Sjednica Vijeća ministara, najavljena za danas, otkazana je zbog nedolaska ministara iz reda bošnjačkog naroda. Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija konstatovao je da je ovo peti put da se sjednica odgađa.

On je istakao da se prvi put dešava da se sjednica otkazuje na sam dan održavanja zbog nedolaska ministara i pored toga što je održan Kolegij.

Na današnjoj sjednici, između ostalog, trebalo je da se razmatra prijedlog odluke o formiranju nadzornog tijela za praćenje provođenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Ministri su o ovome trebali da razmatraju na sjednici koja je bila zakazana za 1. septembar, a koja je četiri puta otkazivana.

Kako je kazala ministrica Bisera Turković, ministri iz reda bošnjačkoga naroda ne dolaze na sjednicu zato što predsjedavajući Tegeltija na dnevni red ne želi uvrstitit Program reformi BiH za 2021. godinu koje su potrebne za nastavak NATO-ovog puta, ali kao ni širenje diplomatsko-konzularne mreže naše države.

"Nema apsolutno nikakvog razloga da se i dalje blokira procedura za ovakvo zakonsko rješenje, a da se traži da Vijeće ministara BiH samo kao tehničko tijelo donosi finansijske odluke i usvaja informacije", navela je, između ostaloga, ministrica vanjskih poslova Bisera Turković u obrazloženju izostanka sa sjednice. 

Uprkos višestrukim urgencijama i višemjesečnom čekanju, ove ključne reformske tačke se nisu našle na dnevnom redu.

"Ponovo sam zatražila da se prijedlozi, koji su, napominjem, usaglašeni na sjednici Komisije, nađu i na Vijeću ministara BiH. Krajnje je vrijeme da se proces otkoči", istaknula je ministrica Turković. 

federalna.ba

Vijeće ministara BiH odgođena sjednica
VSTV BiH Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 30.03.2024 17:34
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Zukan Helez Izborni zakon Izborni zakon BiH izmjene Izbornog zakona
0 26.03.2024 19:03
Zlatan Begić Monika Mijić Borjana Krišto Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH
0 20.03.2024 19:22
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine Vijeće ministara BiH Sud BiH Apelaciono vijeće Suda BiH
0 19.03.2024 20:55