Sjedinjene Države prijete mjerama protiv Kine zbog podrške Rusiji

Sjedinjene Države prijete mjerama protiv Kine zbog podrške Rusiji

Sjedinjene Države i druge zemlje mogle bi poduzeti korake protiv kineskih firmi i finansijskih institucija zbog podrške Pekinga ruskom ratu protiv Ukrajine, izjavio je u petak visoki američki zvaničnik.

Bidenova administracija pojačala je upozorenja zbog kineske podrške Moskvi i u decembru je izdala izvršnu naredbu kojom se prijeti kaznenim mjerama protiv finansijskih institucija koje pomažu Rusiji da zaobiđe sankcije Zapada.

- Mislim da smo prvenstveno fokusirani na kineske kompanije koje su na sistematski način uključene u podršku Rusiji - izjavio je zamjenik američkog državnog sekretara Kurt Campbell novinarima u blizini grada Washingtona u Virdžiniji, odgovarajući na pitanje da li bi kinesko rukovodstvo i banke mogli biti ciljani.

Dodao je i kako su "pažljivo pregledali finansijske institucije".

Drugorangirani zvaničnik State Departmenta govorio je na početku sastanka sa zamjenicima ministara vanjskih poslova Japana i Južne Koreje, Masatakom Okanom i Kim Hyong Kyunom. Troje saveznika pojačalo je saradnju suočeno sa zajedničkom zabrinutošću oko Kine, Sjeverne Koreje i ruskog rata u Ukrajini.

Campbell je u ovoj sedmici izjavio da postoji hitna potreba da evropske i zemlje članice NATO-a pošalju kolektivnu poruku zabrinutosti Kini.

- Bit će poduzeti koraci, ne samo od strane Sjedinjenih Država, nego i drugih zemalja, signalizirajući naše duboko nezadovoljstvo onim što Kina želi učiniti u svom odnosu s Rusijom na bojnom polju u Ukrajini - kazao je on u petak.

Campbell se u četvrtak sastao sa zamjenikom kineskog ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxuom i izrazio američku zabrinutost zbog podrške Pekinga ruskoj vojnoj industrijskoj bazi koja podriva evropsku sigurnost, saopćio je State department.

Campbell je izjavio da će njegovi razgovori s južnokorejskim i japanskim kolegama pripremiti put za trilateralni samit čelnika tokom ove godine. Kazao je da datum još nije određen, ali da je sastanak od "najvišeg prioriteta".

U zajedničkoj izjavi sa sastanka u petak, saveznici su ponovo potvrdili svoju opredijeljenost da iskoriste svoje "kolektivne kapacitete za jačanje sigurnosti i održavanje mira i stabilnosti širom Indo-Pacifika".

Obećali su da će nastaviti blisku saradnju na jačanju ekonomske sigurnosti, uključujući projekte Partnerstva za sigurnost minerala, koji imaju za cilj smanjenje oslanjanja na Kinu i Rusiju u pogledu kritičnih resursa potrebnih za aplikacije visoke tehnologije.

Saveznici su se također obavezali da će "još bliže sarađivati ​​na podršci ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi, oporavku i naporima da se Rusija smatra odgovornom za svoje postupke", navodi se u saopćenju.

Campbell je pozdravio "obnovljenu diplomatiju" između Kine, Japana i Južne Koreje, nakon što su se čelnici tri zemlje sastali u ponedjeljak prvi put u četiri godine. Dvoje američkih saveznika ponudili su "veoma dubok i iskren izvještaj" o svom trosmjernom sastanku s Kinom, kazao je on.

Također je pohvalio filipinskog predsjednika Ferdinanda Marcosa za govor koji je održao na samitu odbrane Shangri-La dijaloga u Singapuru, na kome je azijski čelnik aludirao na "ilegalne, prisilne i agresivne" akcije Kine u spornom Južnom kineskom moru.

Campbell je pohvalio govor kao snažan i svrsishodan, ali nije želio direktno odgovoriti na novinarsko pitanje da li bi bilo koji incident koji uključuje kinesku obalnu stražu koji je rezultirao ubijenim pripadnikom filipinske službe pokrenuo sporazum Washingtona o međusobnoj odbrani s Manilom, nazivajući ga "hipotetičkim".

Susreti između filipinskih i kineskih plovila u najspornijim azijskim vodama postali su sve napetiji i učestaliji u protekloj godini, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

SAD Kina Rusija