videoprilog Nadije Živojević (Federacija danas)

Sivro: Sindikat neće odustati od definisanih zahtjeva

Predsjednik Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro kaže da su ohrabreni podrškom nakon prvog dana štrajka upozorenja u vrtićima i osnovnim školama na području KS, nastavit će u utorak i srijedu, a najavljuje i mogućnost održavanja generalnog štrajka sve dok ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi koji su definisani odlukom o štrajku upozorenja.

- Prema informacijama nakon prvog dana, štrajk upozorenja podržan je u punom kapacitetu od radnika u vrtićima i osnovnim školama. Posebno nas raduje što je naš štrajk upozorenja podržan od roditelja, mali broj učenika i djece došao je za vrijeme štrajka u vrtiće i osnovne škole - kazao je na konferenciji za novinare.

Sivro podsjeća da štrajk upozorenja nije borba samo za veće plate i bolji standard prosvjetnih radnika nego za bolje i kvalitetnije reforme u djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja.

- Mi smo u pripremama za štrajk. Poslali smo svim podružnicama, da se članstvo anketira. Na uzorku od 38 posto, svi su se izjasnili za generalni štrajk. Do srijede očekujemo izjašnjavanje cjelokupnog članstva o generalnom štrajku. Našem granskom sindikatu uputili smo i dopis da nam se pripremi odluka o generalnom štrajku. Kad će doći do generalnog štrajka, javnost će biti obaviještena - kazao je. Dodaje da su zatražili i hitnu sjednicu Ekonomsko- socijalnog vijeća KS.

Sivro je ponovio u današnjem susretu sa novinarima da Sindikat ima dvanaest zahtjeva, od kojih neće odustati. Traže strogo poštivanje zakona i Kolektivnog ugovora, te da 'Ministarstvo za odgoj i obrazovanje prestane ugrožavati stečena prava radnika'.

- Zahtijevamo da se koeficijenti svih radnika odmah povećaju minimalno za deset posto, da potpišemo novi kolektivni ugovor kojim ćemo sačuvati stečena prava ili produžimo važeći kolektivni ugovor - kazao je. Jedan od zahtjeva je i uvećanje najniže plate za deset posto od 1. 1. 2024. godine i da se odmah dogovori povećanje plata nenastavnog osoblja na osnovu ocjene o radu kao što je to ugovoreno za radnike u organima uprave.

Među zahtjevima je i da se prestane sa administrativnim reformama koje, kako je kazao, bespotrebno opterećuju rad vrtića, škola i radnika, posebno onih koji su u neposrednom odgojno-obrazovnom radu sa djecom/učenicima. Neophodnim smatraju da se uradi novi prijedlog teksta pedagoških standarda i normativa za osnovni odgoj i obrazovanje uz učešće predstavnika Sindikata u radnoj grupi te da Vlada te standarde ne donese bez saglasnosti Sindikata. Također traže da se isplati pomoć po uredbi Vlade Federacije BiH i da se prosvjetnim radnicima dodijeli status službenog lica, beneficirani radni staž i penzionisanje pod povoljnijim uslovima.

- Tražimo promjenu zastarjelih i obimnih nastavnih planova i programa što podrazumijeva reduciranje nastavnih sadržaja, smanjenje broja obaveznih nastavnih predmeta i obaveznih nastavnih časova. To će biti u korist i učenika i učitelja - kazao je Sivro.

Sivro je poručio da su voljni pregovarati sa Vladom KS. Za kasnije danas planiran je razgovor, kako je kazao, o kolektivnom ugovoru što je samo jedan od zahtjeva. Bez obzira od ishoda tih pregovora, naglašava, neće odustati od štrajka upozorenja niti od daljih mjera sve dok ne budu ispunjeni ostali zahtjevi koji su jasno definisani Odlukom o štrajku upozorenja.

federalna.ba/Fena

Saudin Sivro štrajk upozorenja Kanton Sarajevo