Širom Azerbejdžana obilježava se 32. godišnjica masakra u Hodžaliju

Azerbejdžan danas obilježava 32. godišnjicu masakra u Hodžaliju, masovnog ubistva azerbejdžanskih civila od strane jermenskih snaga u gradu Hodžali u regionu Karabaha.

Region Karabaha bio je mjesto masovnih ubistava i sahranjivanja još od Prvog rata u Karabahu početkom 1990-ih, tokom kojeg je jermenska vojska okupirala Nagorno-Karabah — teritoriju međunarodno priznatu kao dio Azerbejdžana — i sedam susjednih regija.

Grad Hodžali je doživio dvosatnu jermensku ofanzivu u kojoj je ubijeno 613 azerbejdžanskih civila – uključujući 106 žena, 63 dece i 70 staraca – a teško je povrijeđeno 487 osoba, prema podacima Azerbejdžana.

Oko 150 od 1.275 Azerbejdžanaca koje su Jermeni zarobili tokom događaja u Hodžaliju i dalje se vodi kao nestalo, dok je osam porodica potpuno zbrisano.

Komemorativni događaji održavaju se širom zemlje, uključujući i glavni grad Baku, kako bi se odala počast ubijenima.

Dan ranije, Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana je u saopćenju navelo da je Jermenija provodila "politiku etničkog čišćenja i genocida" nad Azerbejdžancima, kao i da je počinila "zločine protiv čovječnosti" u raznim naseljima u regionu.

Ministarstvo je saopštilo da je jedan od najgorih zločina počinjen nad stanovnicima Hodžalija.

U saopćenju se navodi da su upotreba teškog naoružanja, istražni materijali o zločinima počinjenim nad lokalnim civilima, iskazi očevidaca, kao i priznanje tadašnjih najviših jermenskih zvaničnika dokaz da je događaj planirani i "namjerni zločin genocida".

Nadalje se navodi da su u ovom masakru grubo prekršeni međunarodno humanitarno pravo, zakoni o zaštiti ljudskih prava i razne međunarodne konvencije, ukazujući da je neuspjeh da se okonča nekažnjivost Jermenije doveo do nastavka postojeće prakse.

"Iz ove perspektive, podrška svjetske zajednice mjerama koje se preduzimaju na nacionalnom i međunarodnom nivou za okončanje nekažnjivosti kriminalaca, kao i saradnja na ovom polju su od ključne važnosti", navodi se u saopćenju.

"Na ovu 32. godišnjicu tragedije, sa najdubljim poštovanjem čuvamo uspomene na nevine žrtve etničke mržnje Jermenije i genocidne zločine, uključujući genocid u Hodžaliju", dodaje se u saopćenju azerbejdžanskog Ministarstva vanjskih poslova.

federalna.ba/AA

Azerbejdžan masakr Hodžalija
krijumčarenje ljudima Granična policija Bosne i Hercegovine Azerbejdžan
0 20.05.2024 13:03
Željka Cvijanović Guliyev Vilayat Azerbejdžan
0 23.04.2024 17:43
Ilham Alijev Azerbejdžan
0 14.03.2024 17:04
Sarajevo Azerbejdžan godišnjica Hodžalija
0 26.02.2024 13:26