Sirijski Kurdi demantuju da imaju veze sa napadom u Istanbulu
(Izvor: Arhiva)

Sirijski Kurdi demantuju da imaju veze sa napadom u Istanbulu

Sirijski Kurdi koje podržava Washington, demantovali su danas bilo kakvu vezu sa napadom u Istanbulu u kome je stradalo šest ljudi i za koji su ih turske vlasti optužile.

"Dajemo uvjeravanja da naše snage nemaju nikakve veze sa eksplozijom u Istanbulu i odbacujemo svaku optužbu protiv njih", napisao je u Twitter poruci Mazlum Abdi, glavni komandant Sirijskih demokratskih snaga, čiju je miliciju Jedinice za odbranu naroda (YPG) Ankara optužila za napad.

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu optužio je kurdske snage YPG, koje kontrolišu veći dio sjeveroistoka Sirije da su odgovorne za napad."Procjenjujemo da je naredba za napad data u Kobaneu", rekao je on govoreći o jučerašnjem napadu u Istanbulu u kojem je šest osoba poginulo, a desetine su povrijeđene.

Ankara je pokrenula niz ofanziva u Siriji od 2016. uperene protiv kurdskih milicija. Od maja, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prijeti da će pokrenuti novu operaciju protiv kurda u Siriji.

Zbog toga je Turska danas odbacila saučešće SAD, koje, po mišljenju Turske, "podržavaju teroriste" iz Kobanea pošto su naoružavale Jedinice za zaštitu naroda protiv grupe Islamska država.

Turske vlasti su za napad okrivile sirijski ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK).

federalna.ba/Beta

Sirijski Kurdi Istanbul napad
Izrael napad sinagoga
0 27.01.2023 20:40
Iran ambasada Azerbejdžan napad
0 27.01.2023 11:36
Teheran Azerbejdžan napad ambasada
0 27.01.2023 08:34
Rusija napad Ukrajina
0 26.01.2023 09:05