Sirijske izbjeglice u Istanbulu strahuju od antimigrantske retorike uoči lokalnih izbora
(Izvor: EPA-EFE/WAEL HAMZEH)

Sirijske izbjeglice u Istanbulu strahuju od antimigrantske retorike uoči lokalnih izbora

Antimigrantsko raspoloženje, ekonomski problemi i politički pritisci navode neke od 3,3 miliona Sirijaca koji žive u Turskoj da planiraju povratak u Siriju ili potraže utočište u Evropi, saopćili du migranti koje je intervjuirao Reuters.

Oni su zabrinuti da bi se retorika protiv migranata mogla pojaviti u kampanji za martovske lokalne izbore, odražavajući napore da se iskoriste nacionalistička osjećanja tokom općih izbora u maju.

Mnogi od onih koji sada žive u Istanbulu suočavaju se s neposrednijom brigom - krajnjim rokom vlasti 24. septembra da napuste grad ako su registrovani u drugim turskim pokrajinama.

Jedan 32-godišnji Sirijac kazao je da štedi za plaćanje krijumčarima i planira otići u Belgiju. Njegovu odluku motivisale su teškoće uzrokovane rastućom inflacijom u Turskoj i antimigrantskom retorikom.

- Okrivljeni smo i žrtveno smo jagnje za pogoršanje ekonomije. Diskriminacija raste. Postaje nam nemoguće živjeti ovdje - kazao je Reutersu, odbivši da navede ime iz sigurnosnih razloga.

Taj 32-godišnjak je među onima koji su pogođeni nedjeljnim rokom jer je registriran u jugoistočnoj pokrajini Šanliurfa.

Kako navode grupe za ljudska prava, rasističko nasilje nad Sirijcima je u porastu, a vlasti su usvojile oštriju politiku prema migrantima koji nisu registrovani u Istanbulu, podstičući strah migranata.

Drugi Sirijac, 33-godišnji učitelj, rekao je da više ne može priuštiti život u Turskoj nakon deset godina provedenih u Istanbulu sa dvoje djece, dok njegovi troškovi premašuju prihode.

- Odlučio sam da se vratim u Siriju zbog loše finansijske situacije u Turskoj. Znam da je situacija loša i u Siriji, ali ovdje mi je još gore - kazao je on, ne želeći da bude imenovan.

Nije bilo moguće kvantitatvno utvrditi brojke Sirijaca koji trenutno planiraju otići u Evropu ili se vratiti u Siriju.

Turska je dom za 3,3 miliona Sirijaca s dozvolama za privremenu zaštitu, tvrde turske vlasti. Istanbul ima najveću populaciju Sirijaca, s više od 532.000 ljudi.

Dok su Sirijci bili raspoređeni u pokrajine širom Turske, mnogi su otišli u Istanbul zbog većih mogućnosti zapošljavanja. Vlasti tvrde kako nije jasno koliko takvih ljudi ima u gradu.

Adem Maarastawi, 29-godišnji sirijski aktivista koji radi u Istanbulu, registriran je u centralnoj turskoj pokrajini Kirsehir.

Kako se približava 24. septembar, on se plaši da će biti poslan u Kirsehir.

- Borio sam se da izgradim život ovdje. Kako mogu obnoviti svoj život od nule u drugom gradu? - upitao je, dodajući da je tražio posao u više od 30 gradova prije nego što se nastanio u Istanbulu.

Stručnjaci vjeruju da će antimigrantsko raspoloženje dominirati opozicionom kampanjom za izbore u martu, kao što je to bilo na izborima u maju, i zabrinuti su da bi to moglo dovesti do više fizičkog i verbalnog nasilja nad migrantima, uključujući i više neprijateljstkih izjava na društvenim mrežama.

- Antimigrantska retorika vjerovatno će porasti prije martovskih izbora - izjavio je Deniz Sert, vanredni profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Ozyegin.

Stručnjak za lokalne vlasti Ali Mert Tascier kazao je da će opozicione stranke vjerovatno koristiti antimigrantsku retoriku, pri čemu su lokalne zajednice glavni akteri u bavljenju migrantima.

Tokom kampanje za majske izbore, glavna opoziciona CHP obećala je da će poslati Sirijce nazad. Odbila je komentirati svoju migracijsku politiku za pridobijanje lokalnih glasova.

Predsjednik Tayyip Erdogan žestoko je kritikovao stav opozicije, naglašavajući da će turska politika prihvata izbjeglica ostati nepromijenjena.

Uoči majskih izbora Erdogan je, međutim, odustao od planova za repatrijaciju milion sirijskih izbjeglica.

- Nastavit ćemo provoditi našu politiku dobrovoljnog povratka. Neprimjereno je, međutim, koristiti migrante za političku dobit - kazao je Osman Nuri Kabaktepe, istanbulski čelnik Erdoganove AK stranke.

Ali Maarastawi je kazao kako se plaši da će takva kampanja dovesti do pogoršanja situacije za migrante.

- Vjerujem da će nam se sve samo pogoršati kao rezultat populističkog diskursa tokom lokalnih izbora - kazao je on.

federalna.ba/Fena

Turska Sirija migranti
SIPA migranti granična policija Granična policija Bosne i Hercegovine
0 11.12.2023 13:44
Turska fudbal
0 11.12.2023 12:49
Recep Tayyip Erdoğan Turska Švedska NATO
0 08.12.2023 14:31