Sirija osudila američke zračne udare kao kukavički čin i 'zakon džungle'

Sirija osudila američke zračne udare kao kukavički čin i 'zakon džungle'

Sirija je u petak osudila američke zračne udare protiv proiranskih milicija kao kukavički čin i zatražila od predsjednika Joa Bidena da ne slijedi "zakon džungle".

Zvaničnik iračke milicije bliske Iranu izjavio je da je u zračnim udarima ubijen jedan borac i ranjena su četvorica, ali su američki zvaničnici kazali da su oni bili limitirani u obimu kako bi pokazali da Bidenova administracija odlučno djeluje na izbjegavanju velike eskalacije.

Washington i Teheran žele maksimalna sredstva na raspolaganju u pokušajima povratka iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine koji je napustio bivši američki predsjednik Donald Trump u 2018. nakon čega su regionalne napetosti buknule i strahovanja su se povećala od sukoba punog obima.

- Sirija najoštrijim mogućim riječima osuđuje kukavički napad na Deir al-Zor u blizini sirijsko-iračke granice - navodi u saopćenju sirijsko ministarstvo vanjskih poslova. Nova američka administracija trebala bi se pridržavati međunarodnog legitimiteta, a ne zakona džungle kao prethodna administracija - dodaje sirijsko ministarstvo.

Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, također je kritikovala zračne udare i pozvala na "bezuslovno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije".

- To što se desilo veoma je opasno i moglo bi dovesti do eskalacije u kompletnoj regiji - navodi novinska agencija RIA izjavu ruskog parlamentarca Vladimira Džabarova.

Zračni udari, u ranim jutarnjim satima po bliskoistočnom vremenu, imali su za cilj miliciju sa sirijske strane iračko-sirijske granice, gdje grupe koje podržavaju Iran kontroliraju prebacivanje oružja, vojnog osoblja i roba.

Zapadni i neki irački zvaničnici optužuju grupe koje uživaju iransku podršku za umiješanost u smrtonosne raketne napade po američkim ciljevima i vojnom osoblju u Iraku u prošlom mjesecu, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

Sirija SAD
BiH SAD Dragan Čović Bakir Izetbegović Eric Nelson Johann Sattler
0 22.04.2021 21:35
SAD klimatske promjene klima Njemačka Angela Merkel
0 22.04.2021 21:09
Eric Nelson SAD
0 22.04.2021 18:03
SAD MOBiH Brzi odgovor 21
0 22.04.2021 17:14