videoprilog Dine Durmića (Federacija danas)

SIPA izuzela dokumentaciju iz prostorija Američkog univerziteta u Tuzli

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu ponovo u prostorijama Američkog univerziteta u Tuzli. Istražitelji su izuzeli određenu dokumentaciju, koju im je i ustupio direktor ove visokoškolske ustanove. Cjelokupan proces smatra određenim vidom političkog pritiska i izražava žaljenje što studenti Američkog univerziteta u BiH, već godinu dana čekaju na svoje diplome.

Po naredbi Općinskog suda u Sarajevu i tamošnjeg Kantonalnog tužilaštva pripadnici SIPA-e od ranih jutarnjih sati tražili su dokaze o počinjenju više krivičnih djela. Jedno od njih je i „Prevara“, za koju se sumnja da su je počinili direktor Američkog univerziteta Denis Prcić i druge osobe.

„'Posebni slučajevi krivotvorenja isprava’ iz člana 374. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, ‘Porezna utaja’ iz člana 273. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine i ‘Pranje novca’”, navodi glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

Pedesetak studenata Američkog univerziteta zbog predmeta koji su pokrenuti pred Tužilaštvom BiH i sudovima nisu dobili diplome. Razlog je što su pojedinci Prcića prijavili za reketiranje. On je to u izjavi za Federalnu televiziju negirao.

“Afera ‘Reket’ apsolutno ne postoji. To je izmišljeno od tužioca. Tu je bila svojevoljna participacija. Studenti koji nisu uplatili ništa dobili su diplome”, Denis Prcić.

Kako ističe, i dalje trpi pritiske određenih političkih struja, koje kreiraju aferu vezanu za Američki univerzitet. Sud Bosne i Hercegovine zabranio je rad ovog univerziteta. Posljedice snose studenti, tvrdi Prcić:

“Bez ikakve potrebe djeca ispaštaju da ne dobiju svoje diplome koje su trebali da dobiju još u novembru prošle godine.”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ranije pokrenulo istragu i u vezi sa izdavanjem diplome Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije.

“Nemojte da ulazimo u to jer se predmet trenutno vodi. Ja sam bio pritvoren bez veze, jer su dokazi bili prikriveni”, tvrdi Prcić.

Nada se i da će cjelokupan proces vezan za priču o Američkom univerzitetu uskoro rezultirati podizanjem optužnica protiv odgovornih.

federalna.ba/Dino Durmić

Denis Prcić Američki univerzitet Tuzla SIPA
rak grlića materice stopraku studenti Tuzla Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli
0 17.01.2022 16:45
protest Sarajevo Tuzla
0 10.01.2022 17:18
SIPA prijava kriminal krimolovci
0 05.01.2022 13:46
Tuzla Nova godina
0 30.12.2021 20:11