Singapur  prvi put u 20 godina pogubio ženu
(Izvor: EPA/HOW HWEE YOUNG)

Singapur prvi put u 20 godina pogubio ženu

Singapur je danas, prvi put u skoro 20 godina, pogubio ženu, potvrdili su zvaničnici.

Državljanka Singapura Saridewi Djamani (45) proglašena je krivom za trgovinu 30 g heroina 2018. godine. Ona je drugi osuđenik za drogu koji je pogubljen ove sedmice, nakon Singapurca Mohda Aziza bin Hussaina, i od 15. marta 2022.

Singapur ima neke od najstrožih svjetskih zakona protiv droga, za koje kaže da su neophodni za zaštitu društva. Zakon precizira da će smrtna kazna biti izrečena svakome ko je uhvaćen u trgovini više od 500 g kanabisa ili 15 g heroina.

Singapurski Centralni biro za narkotike (CNB) je u saopćenju naveo da je Saridewi, koja je osuđena na smrt 6. jula 2018., dobila prema zakonu "kompletnu propisanu proceduru".

Najviši gradski sud odbacio je žalbu na njenu presudu 6. oktobra prošle godine. Peticija za predsjedničko pomilovanje takođe je bila neuspješna, saopštile su vlasti. Njeno pogubljenje dolazi samo dva dana nakon što je osuđenik po imenu Aziz obješen u srijedu. On je proglašen krivim za trgovinu 50 g heroina 2017. godine.

U aprilu je još jedan Singapurac, Tangaraju Supiah, pogubljen zbog trgovine 1 kg kanabisa koji nikada nije posjedovao. Vlasti su naveli da je on koordinirao prodaju putem mobilnog telefona.

Britanski milijarder Richard Branson ponovo je kritizirao Singapur zbog pogubljenja, rekavši da smrtna kazna nije sredstvo odvraćanja od kriminala. "Malim trgovcima drogom potrebna je pomoć, jer je većina maltretirana zbog svojih okolnosti", napisao je Branson na Twitteru u četvrtak.

Saridewi je bila jedna od dvije žene osuđene na smrt u Singapuru, prema navodima Transformative Justice Collective, singapurskoj grupi za ljudska prava. Ona je prva žena koju je grad-država pogubio još od frizerke Yen May Woen 2004. godine, saopštila je grupa. Yen je također bila osuđena za trgovinu drogom. Lokalni mediji su izvijestili da je Saridewi svjedočila tokom suđenja da je skladištila heroin za ličnu upotrebu tokom mjeseca islamskog posta.

Iako nije poricala da je prodavala drogu kao što su heroin i metamfetamin iz svog stana, umanjila je obim tih aktivnosti, napomenuo je sudija See Kee Oon.

Vlasti tvrde da strogi zakoni o drogama pomažu da Singapur ostane jedno od najsigurnijih mjesta na svijetu i da smrtna kazna za krivična djela posjedovanja i prodaje droge uživa široku podršku javnosti.

Ali zagovornici smrtne kazne to osporavaju.

"Nema dokaza da smrtna kazna ima jedinstven efekat odvraćanja ili da ima bilo kakav utjecaj na upotrebu i dostupnost droga", rekla je Chiara Sangiorgio iz Amnesty Internationala.

"Jedina poruka koju ova pogubljenja šalju je da je vlada Singapura spremna još jednom prkositi međunarodnim mjerama zaštite o upotrebi smrtne kazne", rekla je ona. Amnesty International je napomenuo da je, uz Kinu, Iran i Saudijsku Arabiju, Singapur jedna od samo četiri zemlje koje su nedavno izvršile pogubljenja u vezi s drogom.

federalna.ba/BBC

Singapur pogubljenje žena