Sindikati zdravstva HNK krajem sedmice donose odluku o generalnom štrajku
(Izvor: Fena/Arhiv)

Sindikati zdravstva HNK krajem sedmice donose odluku o generalnom štrajku

Reprezentativni nezavisni sindikat uposlenika Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar i Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) najvjerovatnije će u četvrtak donijeti odluku o datumu stupanja u generalni štrajk, kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu HNK Dalibor Vuković.

Po njegovim riječima, sindikati ni nakon dva štrajka upozorenja i prosvjednih šetnji nisu dobili nikakav odgovor od Vlade HNK i resornog ministarstva zdravstva.

- Pošto Vlada HNK i Ministarstvo zdravstva nije adekvatno odgovorilo na zahtjeve sindikata niti su ikada sazvali sjednicu mirovnog vijeća koje je davno formirano, oba sindikata će se sastati vjerovatno u četvrtak i donijeti odluku o tačnom datumu generalne obustave rada. Vjerovatno ćemo ostaviti desetak dana roka da bi se sve pripremilo po zakonu, a o svemu tome ćemo obavijestiti i javnost na konferenciji za novinare - kazao je Vuković.

Predsjednik Sindikata tvrdi da Vlada i Ministarstvo zdravstva HNK duže vrijeme odugovlače proces pregovaranja i održavanja sjednice mirovnog vijeća te na taj način, kako je kazao, krše sve moguće zakone.

- Nikada nas nisu pozvali na sjednicu mirovnog vijeća niti su je ikada zakazali, a sve radi toga da bi blokirali sindikat da zakonito ode u štrajk. Mi ćemo stupiti u generalni štrajk, a o svemu tome ćemo obavijestiti Općinski sud u Mostaru - poručio je Vuković.

Sindikati zdravstvenih radnika HNK, koji predstavljaju 2600 radnika zaposlenih u dvanaest zdravstvenih ustanova u HNK, ovoga mjeseca u dva su navrata organizirali štrajk upozorenja i prosvjednu šetnju ulicama Mostara nezadovoljni zbog nepotpisivanja novog kolektivnog ugovora te, kako su kazali, bahatog odnosa vlasti prema zdravstvenim radnicima.

Kantonalni ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica ranije je izjavio da je kantonalna vlada definirala te dostavila sindikatima prijedlog koji se odnosi na povećanje koeficijenata složenosti poslova u istom postotku koji je ranije dan Sindikatu doktora medicine i stomatologije.

federalna.ba/Fena

SKB SKB Mostar Goran Opsenica Dalibor Vuković Mostar BiH
nevrijeme BiH vrijeme
0 22.01.2021 10:28
Covid19 direktna nabavka BiH vakcina
0 21.01.2021 13:14
zanatlije Mostar zatvaranje
0 21.01.2021 12:37
Fortica Mostar staklena šetnica
0 21.01.2021 11:20
BiH region nasilje porast
0 20.01.2021 21:08