videoprilog Berine Pašalić (Federacija danas)

Sindikat i radnici ArcelorMittala Zenica kažu da trpe pritiske, nema nove ponude za prekid štrajka

Sve sindikalne organizacije jednoglasne su u podršci radnicima i Sindikatu kompanije ArcelorMittal Zenica (AMZ), koji su u ponedjeljak stupili u generalni štrajk te od tada trpe pritiske menadžmenta te kompanije da prekinu štrajk - rekao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Sindikata AMZ-a Rašid Fetić.  

On je istakao kako u protekla četiri dana nisu dobili nijednu ponudu za prekid štrajka, u koji su stupili zbog činjenice da s menadžmentom nisu uspjeli postići dogovor o uslovima za potpis novog pojedinačnog kolektivnog ugovora za tu kompaniju, koji je istekao 31. maja. Sindikat je tražio uvećanje primanja u iznosu od 25 do 30 posto.

-Sve su veće prijetnje prema Sindikatu, kako ćemo biti krivi za sve probleme koji nastanu za vrijeme štrajka. Kao što znate, kompanija je zaustavila, prije od nas, na nekih 10-ak dana pogone - sve osim Koksare i Energetike. Tako da nam, u ovom slučaju, pomažu. Ja želim da se vratim na podatak iz korporacije, odnosno naše uprave, kako je ugalj poskupio 300 posto. Sigurno to nije istina. Ugalj se kupuje najjeftiniji, samim time i najlošiji za koksovanje. Struja je, istina, poskupila 44 posto, ali samim time je i najjeftinija koju ima AMZ - kazao je Fetić.

Radnici se, dodao je, bukvalno pozivaju jedan po jedan kod upravnika da potpišu izjave da su protiv štrajka te da će im biti isplaćene plaće.

-U suprotnom, nema ništa. Ono što sam ja vidio, a i u razgovoru sa kolegama, straha nema apsolutno. Isto tako, da se vratim na to što su kazali da je 18 posto plaća iznad prosjeka Federacije Bosne i Hercegovine. Jeste, u AMZ-u je plaća 1.450 KM, ali 73 posto radnika prima plaću ispod tog prosjeka, a više od 100 radnika u AMZ-u ima plaću ispod 1.000 KM, sa svim benefitima. Mi i dalje tvrdimo da su naši razlozi opravdani, ali kompanija nema sluha za nas - stiče Fetić.

Dodaje da Sindikat nije odgovoran za činjenicu da je smanjena isporuka toplote za grad Zenicu.

-Mi smo ostavili Koksaru i Energetiku da rade, iz razloga da građani Zenice ne budu taoci. Uprava je odgovorna za te stvari i njima treba postaviti pitanje, jer su rekli da će kupovati zemni plin i da građani neće ispaštati. Ali, evo, kao što vidimo jutros smo pročitali da je već problem s grijanjem - kazao je.

Predsjednik Sindikata ArcelorMittal Prijedor Dario Antonić podvukao je kako je sudbina tog rudnika, ali i kompanije Željeznice Republike Srpske, vezana za sudbinu AMZ-a. Samim stajanjem zeničke Željezare, došlo je do zastoja proizvodnje i u Rudniku Ljubija, odnosno ArcelorMittal Prijedor, a radnici su poslani kući te koriste godišnje odmore ili su na plaćenom dopustu.

-Trenutno imamo oko 160 radnika koji su anagažovani na neodložnim poslovima - obezbjeđenja i održavanja te dovođenje pogona u stanje da mogu biti pokrenuti, ako se sve ovo završi u nekom razumnom vremenu. Namjera mi je da na neki način upozorim sve aktere ove situacije da ovo nije posljedica hira Sindikata, ovo je posljedica nemogućnosti radnika da više rade u ovim uslovima - naglašava Antonić.

Sindikat još uvijek, upozorio je, nastoji da kontroliše situaciju, ali postoji unutarnji strah da će “veoma teško sve ovo biti iskontrolisati”.

Predsjednik Samostalnog sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Kenan Mujkanović naveo je kako je AMZ, samo u protekle dvije godine, ostvario preko 260 miliona KM dobiti te da je to dovoljno novca da se isplati plaća svim radnicima za četiri godine.  

- Generalno, ovako se vraća pružena ruka i sve one stvari koje smo mi uradili prije nekoliko godina, kada smo vršili pritisak na zastupnike u Parlamentu FBiH i na Elektroprivredu BiH da se ne dozvoli poskupljenje struje za kompaniju AMZ, sa nadom da će to pomoći da se očuvaju radna mjesta - kako u Zenici, tako i u Prijedoru. Više od 3.000 radnih mjesta. Umjesto da dobijemo partnerski odnos, dobili smo ovo što imamo danas - istakao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović.

federalna.ba/Fena

Arcelor Mittal Zenica štrajk pritisci
Orašje Posavski kanton štrajk zdravstveni radnici zdravstveni djelatnici
0 21.02.2024 17:21
Eiffelov toranj štrajk plate
0 21.02.2024 14:00
Lufthansa štrajk plate
0 20.02.2024 11:46
Eiffelov toranj štrajk
0 19.02.2024 13:18