Sindikat Brčko distrikta BiH najavio generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi
(Izvor: Fena)

Sindikat Brčko distrikta BiH najavio generalni štrajk zaposlenih u javnoj upravi

Predsjedništvo Sindikata Brčko distrikta donijelo je Odluku o proglašavanju generalnog štrajka zaposlenih u javnoj upravi Distrikta.

Predsjednik Sindikata Igor Babić rekao je da su se na ovaj korak odlučili zbog toga što na prethodnim sastanicima s predstavnicima izvršne vlasti nisu dobili nikakve odgovore na njihove zahtjeve, osim obećanja o procentualnom provećanju plata zaposlenih u javnoj upravi Distrikta.

Babić je rekao da će sutra Vladi distrikta uputiti zvaničan dopis o proglašavanju generalnog štrajka i dati rok od pet dana da se Vlada oglasi i ukoliko ne bude pozitivnih odgovora sa štrajkom će se početi u srijedu uz zadržavanje minumuma procesa rada.

-Ponudili su nam ono što mogu da ispune, a to je povećanje osnovice u iznosu od 700,00 KM u skladu sa Zakonom o platama Brčko distrikta. Nismo imali izbora i morali smo proglasiti generalni štrajk u javnoj upravi zbog doze neozbiljnosti izvršne vlasti - rekao je Babić uz napomenu da će što prije obavijestiti i druge pravne subjekte u Distriktu o stupanju u generalni štrajk.

Navodi da je štrajk je posljedica nekomunikacije sa Vladom distrikta i zadnji sastanak sa gradonačelnikom desio se prije mjesec dana i ništa se u tom periodu, kako je rekao, nije pozitivno desilo kada su njihovi zahtjevi u pitanju.

On je rekao da će biti donesen prijedlog minimuma procesa rada kako se ne bi ugrozilo zdravlje ljudi ili oštećenje materijalnih dobara.

-Poslaćemo svim institucijama obavještenje o štrajku i poslodavac ima pet dana da započne rješavanje zahtjeva. Ukoliko se to ne desi u srijedu bi stupili u generalni štrajk. Apelujem na sve poslodavce i rukovodioce u javnoj upravi da ćemo obezbijediti pravnu pomoć ukoliko bude sprečavanja štrajka na bilo koji način - rekao je Babić.

Nastava u školama će se odvijati po skraćenom radu gdje bi čas trajao 30 minuta, dok bi se u svim drugim institucijama gdje se ne ugrožava zdravlje i bezbjednost ljudi, generalni štrajk u potpunosti provodio.

Kako je rekao Babić, najviše su pogođeni radnici sa minimalnim primanjima i procentualno povećanje plate im ne ide u prilog i zbog toga su se odlučili da stupe u štrajk.

-Nadamo se da će nas što prije izvršna i zakonodavna vlast Distrikta pozvati na razgovore i da će se ova situacija što prije riješiti - zaključio je Babić, dodavši da je ovo prvi put od uspostavljanja Distrkta da se krene u generalni štrajk.

Sindikalci Distrikta traže linearno povećanje plate za sve zaposlene u iznosu od 250,00 KM, plaćanje putnih troškova, regres, kao i donošenje Kolektivnog ugovora u Brčko distriktu.

federalna.ba/Fena

Sindikat Brčko distrikt BiH generalni štrajk
Nebojša Mraović Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko skeletni ostaci kosti
0 28.09.2023 21:54
ljekari liječnici Sindikat
0 23.09.2023 00:14
Brčko distrikt BiH poslovno-poduzetnički centar
0 20.09.2023 16:36
Brčko Brčko distrikt BiH Distrikt Brčko Abdulah Iljazović Mreža Zijad Nišić
0 19.09.2023 22:09
Sindikat Arcelor Mittal povećanje plata
0 19.09.2023 12:55