Sijarto: Sramota Brisela je što BiH nije dodijeljen kandidatski status

Sijarto: Sramota Brisela je što BiH nije dodijeljen kandidatski status

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas nakon susreta sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom u Banjoj Luci da Mađari podržavaju stabilnost i evropsku integraciju BiH i to ne samo riječima, već i djelima.

Podsjetio je da se trenutno u BiH nalaze 134 mađarska vojnika u sklopu mirovnih snaga. Na konferenciji za novinare Sijarto je rekao da je svijet pun izazova, a Evropa možda još i više.

- U Evropi se vodi rat i pojavljuju se veoma ozbiljni ekonomski i energetski problemi. Zato je obaveza svakog evropskog političara da učini sve da se poboljša sigurnost i stabilnost na našem kontinentu. To bi značilo ubrzavanje evropske integracije regije zapadnog Balkana. Mi u Mađarskoj smatramo da je sramota Brisela što je toliko usporen ovaj proces i da nije u redu odluka što Bosni i Hercegovini nije osiguran status kandidata - istakao je Sijarto.

Vlada Mađarske, kako je dodao, odobrila je 35 miliona eura za podršku oko 1.400 subjekata malih i srednjih preduzeća na području Republike Srpske.

Dodik je zahvalio ministru Sijartu i njegovom timu što su u svojoj veoma napornoj agendi uvrstili i dolazak u Banju Luku.

- Saradnja sa Mađarskom za nas je vrlo važna i predstavlja putokaz kojim treba da se krećemo - rekao je  Dodik.

Naveo je da je to bila prilika da razgovaraju o ukupnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, dodajući da žele da ekonomska saradnja bude još veća.

- Upoznao sam ministra Sijarta s tim da moramo da se ponašamo odgovorno prema očekivanjima naroda u Republici Srpskoj i i da mi ne možemo biti dio paketa sankcija prema Rusiji bez obzira na očekivanja nekih centara moći - rekao je Dodik.

federalna.ba/Fena

Peter Sijarto Milorad Dodik
Milorad Dodik Igor Kalabuhov
0 18.08.2022 17:07
Jens Stoltenberg Milorad Dodik Bisera Turković
0 14.08.2022 10:16
Milorad Dodik
0 26.07.2022 19:55
Milorad Dodik protesti OHR
0 26.07.2022 12:00
Milorad Dodik negiranje genocida Srebrenica
0 22.07.2022 13:44