Sestra sjevernokorejskog vođe upozorava da je Sjeverna Koreja spremna da djeluje protiv SAD i Juga
(Izvor: EPA-EFE/PYONGYANG PRESS CORPS / POOL)

Sestra sjevernokorejskog vođe upozorava da je Sjeverna Koreja spremna da djeluje protiv SAD i Juga

Uticajna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Yo Jong upozorila je danas da je njena zemlja spremna da preduzme "brzu i opsežnu akciju" protiv SAD i Južne Koreje, dan nakon što je američki avion B-52 preletio preko Korejskog poluostrva.

Prelet je bio u okviru zajedničke vojne vježbe sa južnokorejskim ratnim avionima, a vojske dvije zemlje se također spremaju da ponovo počnu da organizuju velike kopnene vježbe kasnije ovog mjeseca. Kim Yo Jong nije navela konkretno šta bi Sjeverna Koreja mogla da uradi, ali je Pyongyang često izvodio testiranje raketa kao odgovor na američko-južnokorejske vojne vježbe zato što ih smatra kao probom za invaziju.

"Pratimo vojne poteze američkih snaga i marionetske južnokorejske vojske i stalno smo u pripravnosti da preduzmemo odgovarajuće, brze i opsežne akcije u svakom trenutku u zavisnosti od naše procjene", rekla je Kim Yo Jong u izjavi koju su prenijeli državni mediji.

Ona je rekla da "demonstrativni vojni potezi i prateća retorika" SAD i Južne Koreje koji su toliko "mahniti" da se ne mogu prenebregnuti, svakako stvara uslove da Pyongyang mora da učini nešto da se suoči sa njima.

Jučerašnji prelet bombardera B-52 sa kapacitetom nošenja nuklearnog oružja bio je najnoviji u nizu zračnih američko-južnokorejskih vežbi u koje su uključeni moćni američki avioni. Južna Koreja je navela da takve vježbe pokazuju sposobnost savenika za odlučni odgovor na potencijalnu sjevenokorejsku agresiju.

Prošlog petka južnokorejske i američke vojske objavile su da će obaviti vježbe uz kompjutersku simulaciju od 13-23. marta i ponovo početi da održavaju proljetne vojne vježbe na terenu koje su posljednji put održane 2018. godine.

Saveznici su otkazali ili smanjili neke od svojih redovnih vojnih vježbi od 2018. godine da podrže diplomatiju sa Sjevernom Korejom, i zbog pandemije Covida-19, ali su ih obnovili kada je Sjeverna Koreja prošle godine sprovela rekordan broj raketnih proba i otvoreno prijetila da će upotrijebiti nuklearno oružje u potencijalnim sukobima sa rivalima. U odvojenom saopštenju danas sjevernokorejsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je prelijetanje američkog bombardera B-52 nesmotrena provokacija koja situaciju na poluostrvu gura sve dublje u "močvaru bez dna".

Dodaje se da nema garancija da neće biti "nasilnog fizičkog sukoba" ako se nastave američko-južnokreske vojne provokacije.

federalna.ba/Beta

Sjeverna Koreja Južna Koreja SAD vojne vježbe