videoprilog Gordane Antonić (Federacija danas)

Šest sindikata iz KS prijeti štrajkom i protestima zbog osnovice za plate

Predstavnici šest sindikata koji okupljaju 14.000 radnika u Kantonu Sarajevu danas su upozorili da će organizovati generalni štrajk i proteste ukoliko ne bude povećana osnovica za obračun plata radnika.

Naglašeno je da Nacrt budžeta Kantona Sarajevo za 2022. iznosi 1,1 milijardu KM, a da u njemu nije planirano povećanje osnovice za obračun plata.

Predsjednik Koordinacije sindikata Faruk Bešlić izjavio je na pres-konferenciji u Sarajevu da oni ne mogu više da trpe ignorantski odnos vladajuće "Trojke" u Kantonu Sarajevo prema sindikatima.

- Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispoštovani, na dan usvajanja budžeta KS za 2022. pred zgradom KS ćemo okupiti najmanje 100 radnika, a ako ni tada ne bude postignut cilj na narednim protestima ćemo okupiti do 8.000 radnika, bez obzira na kazne i epidemiološke mjere - istakao je Bešlić.

Predsjednik Sindikata policije KS Sadik Ećo rekao je da su zahtjevi za povećanje plata opravdani s obzirom na rast troškova života i činjenicu da u prethodne dvije godine nisu tražili povećanje iz solidarnosti s onim više pogođenim pandemijom.

Precizirao je da je neprihvatljivo da je plata policijskog službenika u Kantonu Sarajevo 850 KM, te da sigurno neće prihvatiti da trenutna osnovica i dalje ostane.

Današnjoj pres-konferenciji prisustvovali su predstavnici Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH - Kantonalni odbor KS, Sindikata policije KS, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS, Sindikata Univerziteta u Sarajevu, Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u BiH - Koordinacija KS, te Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH - Kantonalni odbor KS.

federalna.ba/Fena

sindikati Kanton Sarajevo generalni štrajk povećanje osnovica za obračun plata radnika
Kanton Sarajevo Opsada Sarajeva Naida Hota-Muminović
0 25.09.2023 20:44
Nihad UK Lejla Khattab Kanton Sarajevo Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova
0 16.09.2023 13:19
sindikati protesti Banjaluka Banja Luka
0 11.09.2023 20:33