Šest pacijenata dobilo vještačko srce

Šest pacijenata dobilo vještačko srce

Francuska laboratorija Carmat saopštila je danas da je vještačko srce ugrađeno do sada šest puta, kod dvoje pacijenata u Italiji i kod četvoro u Njemačkoj.

Laboratorija je od svog osnivanja 2008, prvu prodaju vještačkog srca saopštila u julu. Tada je jednom pacijentu vještačko srce ugradio tim kardiologa u bolnici u Napulju.

"Vrlo pozitivne povratne informacije o ugradnji vještačkog srca Aeson, kako u komercijalnom kontekstu tako i u kliničkim ispitivanjima, učvršćuju nas u uvjerenju da uređaj predstavlja stvarnu alternativu transplantaciji srca", rekao je izvršni direkor kompanije Carmat Stéphane Piat.

On je dodao da se očekuje da desetak evropskih centara, uglavnom u Njemačkoj, bude komercijalno aktivno do kraja 2021. kada je riječ o ugradnji vještačkog srca.

Francuska laboratorija je 2020. godine dobila dozvolu za prodaju svog proizvoda u Evropi i to pacijentima koji čekaju transplantaciju srca.

Ranije je navedeno da proteza ima 900 grama i da je teža od pravog srca koje ima 300 grama.

Laboratija nije navela cijenu proteze, ali su francuski mediji navodili da će takvo srce koštati oko 160.000 eura, koliko košta i presađivanje pravog srca s veoma dugim postoperativnim tokom.

federalna.ba/Beta

Carmat vještačko srce
Carmat vještačko srce
0 13.01.2021 13:53