Selimić: Radnici u zdravstvu od 2019. nemaju granski kolektivni ugovor

Dok su zastupnici raspravljali o stanju u zdravstvu, zdravstveni radnici danima su ispred Vlade Kantona Sarajevo. Traže potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje plata i bolje uslove rada. Od toga, za sada, nema ništa, osim obećanja.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo Edo Selimić kaže da su jučer u kabinetu ministra Vranića završili sve oko kolektivnih ugovora.

"Pojavili su se novi koeficijenti doktora medicine i stomatologije. I to smo uvrstili u naš granski kolektivni iz razloga da se konačno ova patnja završi. No, razgovarajući s ministrom koji je red daljih poteza bilo je parafiranja toga od strane njega i mene. Predavanje u četvrtak Vladi KS-a i onda rečenica ministra ali vam ništa ne mogu garantovati nam je puno toga rekla. Znači, taj igrokaz je jučer napravljen da se ostavi utisak da je sve dogovoreno, da je maltene sve završeno da bi danas prošao Finansijski plan ZZO-a KS-a. Onog momenta kad prođe Finansijski plan ZZO-a KS-a onda će biti po onoj narodnoj dođem ti, inšala."

Kao ključne probleme radnika u zdravstvu ističe da od 2019. imaju nepotpisan granski kolektivni ugovor. 

"To vam je bukvalno jedna pravna osnova, ustav zdravstvenim radnicima KS-a."

Selimić navodi da nikada nisu vjerovali u obećanja jer "po ovoj čaršijskoj ne vjeruj Vladi KS-a ni kad ti darove daje. vidimo mi šta oni nude, a ne nude ustvari ništa. Vuku nas za nos. To traje od 2. septembra 2019."

"Što se tiče zdravstva Balkana, pa da to svedemo na BiH, Federaciju i kanton, pacijenta vrlo malo ima u toj priči političkoj, a puna usta su tih političara o pacijentu. Znači, pacijent je taj koji oid svoje plate daje 12,5% za zdravtsveno. Njegov poslodavac izdvaja 4%. To je 16,5%. Isključivo i smao pacijenti iz svoje plaće daju novac za zdravstvo. Nemate ništa iz budžeta KS-a. U takvim okolnostima, sa 499 miliona, koliko je u Finansijskom planu ZZO-a planirano za ovu godinu, tim novcem će raspolagati politika", zaključio je Selimić.

federalna.ba

Edo Selimić Kanton Sarajevo zdravstveni radnici
Kanton Sarajevo crne tačke
0 02.06.2023 14:26
prirodni gas snabdjevanje Kanton Sarajevo cijene
0 01.06.2023 11:25
akcija Vizionar hapšenja pretresi Kanton Sarajevo
0 23.05.2023 08:45
energetska efikasnost javni objekti Kanton Sarajevo
0 16.05.2023 13:43