videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Šehić o razrješenju CIK-a BiH: Tijelo koje bira - ima pravo da i opozove svoj izbor

Dok Centralna izborna komisija BiH izvršava posljednje zadatke u ovom izbornom ciklusu, nova vlast najavljuje promjene u njenom sastavu. Prioritet je razriješiti aktuelni i imenovati novi saziv. Od sedam članova CIK-a BiH, samo jednom je mandat pri kraju. No, to neće biti prepreka da se sastav u potpunosti promijeni, bar prema najavama pojedinih političara. Mandati preostalih članova mogu biti opozvani ukoliko koalicioni partneri usaglase stav.

“Svakako će ta Centralna izborna komisija u prvom mjesecu biti smijenjena kada se formira nova vlast na nivou BiH, a oni svi biti procesuirani za zloupotrebe položaja i ovlaštenja”, kazao je Milorad Dodik (SNSD).

Mjesec kasnije, od partnera potvrda. Najave su, čini se, sve bliže realizaciji. Sada osim želje da se umiješaju u Centralnu izbornu komisiju BiH, imaju i papir koji ih vezuje u koaliciju - većinu koja u rukama ima vlast. Prepreka više nema.

Dragan Čović (HDZ BiH) izjavio je kako je sada sasvim sigurno da će pokrenuti proceduru razrješenja sadašnjeg CIK-a BiH – o tome imaju usaglašen stav parlamentarne većine na nivou BiH.

Prije pokretanja procedure, iz Centralne izborne komisije BiH prva bi mogla otići dugogodišnja članica Irena Hadžiabdić. Naime, njen mandat je istekao, zbog čega je tražila da se o tome obavijesti državni parlament - i to već u srijedu, na sjednici Kolegija Zastupničkog doma.

“Definitivno nemam namjeru prijavljivati se na budući konkurs za imenovanje člana Centralne izborne komisije BiH”, navela je ona.

Hadžiabdić u treći mandat neće, a sudeći prema najavama nove vlasti, istu sudbinu dijeli preostalih 6 članova. Čini se, aktuelni saziv broji posljednje dane u ovoj instituciji.

“Može doći do i do prestanka mandata prije isteka opozivom u skladu sa zakonom. Tu glavnu ulogu, po mom mišljenju ima Zatupnički dom, odnosno tijelo koje ih je izabralo, a to tijelo koje bira - ima pravo, po mom mišljenju opet, da i opozove svoj izbor”, kaže Vehid Šehić, bivši član CIK-a BiH.

Osmorka, HDZ i SNSD u Zastupničkom domu imaju većinu, no pitanje je - ima li među njima saglasnosti? HDZ i SNSD sigurni su u ono što su najavili, no Osmorka ne žuri s crvenim kartonima.

“Nisam za to da se vrši neka vrsta revanšizma prema bilo kome na bilo kom nivou. Štaviše, mislim da trebaju ostati ljudi koji su stručni, sposobni, kvalifikovani”, ističe Aljoša Čampara (NiP)

Željene i tražene smjene i promjene unutar CIK-a BiH Čović i Dodik objašnjavaju i opravdavaju potrebom za boljim, kvalitetnijim i potpuno depolitiziranim kadrom. Od sedam članova, čini se, neće ostati nijedan. Ovaj dvojac aktuelnom sazivu CIK-a BiH pripisuje prefiks politički. Činjenica je da još od 2004. godine članove bira Zastupnički dom. Dakle, prethodne, aktuelne, ali i sljedeće članove Komisije bira politika. Pod čijim pritiskom su vrlo često i sami članovi ove institucije.

“Jedini autoritet u njihovom radu može biti Izborni zakon BiH, a nikakav politički moćnik ili politička stranka”, dodaje Šehić.

Nova vlast kroji po svome, pa žurno ide ka promjenama. Sve uslove za razrješenje dužnosti imaju. Hoće li smijeniti sve članove CIK-a BiH ili samo pojedince, zavisi od dogovora koalicionih partnera. Do tada, aktuelni članovi nerado čekaju epilog ove priče, ne želeći komentirati najave o smjeni niti zakonske procedure.

federalna.ba

CIK BiH SIP BiH Vehid Šehić
Srđan Amidžić CIK BiH Christian Schmidt
0 04.04.2024 20:54
CIK BiH finansiranje izbori
0 03.04.2024 12:00
Julian Reilly Irena Hadžiabdić CIK BiH Ujedinjeno Kraljevstvo
0 02.04.2024 16:53
Odgovorite ljudima Jakob Finci Azra Zornić Vehid Šehić Martin Mikulić
0 27.03.2024 22:08