videoprilog Eme Šećović (Dnevnik 2)

I dalje upitno ostaje li uhapšeni Hadžibajrić načelnik Starog Grada

Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva Vedad Deljković najavio je prikupljanje potpisa potrebnih za pokretanje inicijative za opoziv načelnika Opštine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

Podsjećamo, Hadžibajrić je trenutno u jednomjesečnom pritvoru. A kakva je zakonska procedura u ovakvim situacijama, pitali smo Vehida Šehića, predsjednika Foruma građana Tuzla i bivšeg člana CIK-a BiH.

Deljković kaže, ukoliko inicijativa bude usvojena, bit će određen datum održavanja referenduma na kojem će građani, kako kaže, odlučiti da li žele da i dalje općinu vodi osoba osumnjičena za organizovani kriminal. Međutim, Vehid Šehić ističe kako se u ovom slučaju, ne radi o referendumu.

“Ne radi se o referendumu, radi se o postupku opoziva načelnika, gdje može određeni broj vijećnika donijeti takvu odluku, a onda se ide na glasanje, u postupku opoziva. Sve zavisi od volje građana birača opštine Stari Grad. Ukoliko ga opozovu, raspisuju se prijevremeni izbori, a najmanje godinu prije isteka redovnog mandata, pa ćemo vidjeti šta će se dešavati”, objašnjava Šehić.

Da li će Hadžibajrić podnijeti ostavku, to za sada nije poznato. Podnošenje ostavke se tiče moralne, ali i političke odgovornosti. Moralnu odgovornost treba afirmisati, smatra Šehić, te dodaje da je Izborni zakon Bosne i Hercegovine jasan:

“Prema izbornom zakonu, on je i dalje načelnik Opštine Stari Grad, jer u zakonu jasno piše da mandat izabranom, preimenovanom zvaničniku, a pošto je on izabran, prestaje ako je osuđen, između ostalog, kaznom zatvora od šest mjeseci ili duže, to nije slučaj. U ovakvim slučajevima uvijek neko od zaposlenika po ovlaštenju načelnika ili ako je određeno statutom može ga mijenjati. Da li će on podnijeti ostavku ili ne to je pitanje, to je njegov dobrovoljni čin.”

Šehić zaključuje da, budući da se vodi krivični postupak protiv Hadžibajrića, ukoliko bude pravosnažno osuđen na šest mjeseci, u tom slučaju po automatizmu prestaje njegov mandat.

federalna.ba

Vehid Šehić Ibrahim Hadžibajrić
Harun Išerić Vehid Šehić
0 08.05.2024 21:25
Ibrahim Hadžibajrić Potvrđena optužnica
0 23.04.2024 08:53
Ibrahim Hadžibajrić optužnica korupcija
0 17.04.2024 10:55
Odgovorite ljudima Jakob Finci Azra Zornić Vehid Šehić Martin Mikulić
0 27.03.2024 22:08
Vehid Šehić Christian Schmidt Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 22.02.2024 19:38