Šef katarske diplomatije položio zakletvu kao premijer
(Izvor: Ilustracija)

Šef katarske diplomatije položio zakletvu kao premijer

Najviši katarski diplomata položio je u utorak zakletvu kao premijer zemlje, zamijenivši još jednog člana vladajuće porodice koji je na toj funkciji bio od 2020. godine, javila je državna novinska agencija.

Katarska novinska agencija prenosi da je šejh Mohammed bin Abdulrahman Al Thani položio zakletvu kao novi šef vlade, bez pružanja dodatnih detalja.

Katarski vladajući emir, šejh Tamim bin Hamad Al Thani, imenuje nosioce najviših funkcija, obično iz članova vladajuće porodice. Kao i u drugim arapskim zemljama Zaliva, politika je uglavnom ograničena na vladajuću porodicu, a dešavanja se rijetko objavljuju u javnosti.

Šejh Mohammed bio je ministar vanjskih poslova od 2016. godine i bio je javno lice Katara dok je vodio 3,5-godišnji ekonomski bojkot od strane Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta, koji se završio tek u januaru 2021.

On zamjenjuje šejha Khalida bin Khalifu bin Abdulaziza Al Thanija, koji je bio premijer i ministar unutrašnjih poslova - odgovoran za unutrašnju sigurnost - od 2020. godine. Na mjestu ministra unutrašnjih poslova u utorak ga je zamijenio šejh Khalifa bin Hamad bin Khalifa Al Thani.

Katar bogat plinom, jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, podržavala je islamističke grupe širom regiona tokom i nakon pobuna Arapskog proljeća 2011. godine, dovodeći ga u sukob sa svojim susjedima arapskim zemljama u Zaljevu, koji takve grupe vide kao prijetnju nasljednoj vladavini.

Odnosi su se poboljšali u posljednje dvije godine. Vladari Saudijske Arabije, UAE i Egipta posjetili su Katar koji je prošle godine bio domaćin Svjetskog prvenstva u nogometu, prenosi AP.

federalna.ba/Fena

Katar