videoprilog Admira Pripoljca (Dnevnik 2 - Sport)

Sedamdeset godina Rukometnog kluba Krivaja iz Zavidovića

Rukometni klub Krivaja iz Zavidovića svečanom akademijom obilježio je 70 godina rada i postojanja. Bila je to prilika da se na jednom mjestu okupe brojni rukometni veterani, rukometna mladost, ali i oni koji su najzaslužniji za opstanak ovog sportskog kolektiva.

Jubilej za ponos – tako bi glasio naslov i kratki opis 70 godina Rukometnog kluba Krivaja iz Zavidovića. Slogan “Svi smo mi Krivaja” još jednom je potvrđen, ovaj put u prepunoj sali zavidovićkog Centra za kulturu.

“Rukometni klub Krivaja je sportski simbol Zavidovića. Toliko je večeras bilo reprezentativaca Jugoslavije, reprezentativaca Bosne i Hercegovine, selektora”, istakao je Haris Galijašević, član UO RK Krivaja Zavidovići.

“Kroz svoju dugogodišnju tradiciju mijenjalo se stanje, kako u ligama, trofejima i finansijama, ali čast mi je da slavimo 70 godina postojanja. Nama Zavodivićanima to posebno znači”, naglasio je Haris Mujanović, predsjednik RK Krivaja Zavidovići.

U bivšoj državi Zavidovići su imali svoje mjesto na rukometnoj mapi, četiri puta bili su državni viceprvaci i finalisti tadašnjeg kupa. U novijoj historiji itekako igraju važnu ulogu, a za pohvalu je svakako i podatak da je u Krivajinoj školi poniklo 17 igrača koji su nosili dres Bosne i Hercegovine.

“Na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. imali smo predstavnika Đorđa Lavrinića, koji je nosio dres Krivaje i osvojio zlatnu medalju. Osim toga, plejada igrača koji su bili reprezentativci Jugoslavije i moja malenkost, sve do današnjih dana gdje Krivaja igra značajnu ulogu, ne samo igračku nego i u organizacionom smislu. Iz Krivaje su bila i dva selektora Bosne i Hercegovine”, navodi Jasmin Mrkonja, bivši selektor Rukometne reprezentacije BiH.

Plejada igrača koji su igrali sa grbom Krivaje, uspjesi i najupečatljiviji detalji sažeti su i u fotomografiji povodom sedam decenija postojanja.

Proteklih decenija Krivaja je imala uspona i padova, no entuzijazmom Zavidovićana je opstala, u inat i za ponos ali i budućim generacijama na kojima će zavidovički ali i bosanskohercegovački rukomet opstati.

federalna.ba

Rukometni klub Krivaja Zavidovići
Zavidovići komunalno poduzeće smeće
0 25.03.2024 18:11
MUP ZDK akcija Zavidovići Kakanj
0 13.12.2023 09:46
Zavidovići smeće čišćenje akcija čišćenja
0 12.10.2023 22:16
mladež HDZBiH Zavidovići Vareš Maglaj
0 25.09.2023 20:23