Sedam upucanih i dvoje ubijenih na maturi u Virginiji
(Izvor: Reuters)

Sedam upucanih i dvoje ubijenih na maturi u Virginiji

Dvije osobe su ubijene, a pet ih je povrijeđeno u pucnjavi koja se dogodila tokom proslave mature u Richmondu u Virginiji. Pucnjava ispred teatra Atria prekinula je matursku zabavu, te su mnogi u maturskim haljinama trčali na sigurno, javljaju američki mediji.

Školski zvaničnici kažu da se pucnjava dogodila tokom ceremonije u Hugenot srednjoj školi. Još jedna matura zakazana za utorak je odgođena, a svi časovi koji se trebaju održati u srijedu su otkazani.

Žrtve su 18-godišnjak koji je bio dio maturantske klase i njegov 36-godišnji otac, kaže policija. Policija još nije objavila njihove identitete.

19-godišnji osumnjičeni je priveden, rekao je privremeni šef policije Richmonda Rick Edwards. Dodao je kako policija vjeruje da je poznavao barem jednu od žrtava. Još jedna osoba pronađena je naoružana pištoljem i prvobitno je privedena, ali policija sada vjeruje da nije umiješana u napad.

Pucnjava se dogodila u Monro Parku nakon što je u kampusu Univerziteta Virginia Commonwealth završena ceremonija.

"Zar ništa više nije sveto?" pitao je gradonačelnik Richmonda Levar Stoney na konferenciji za novinare.

"Dijete bi trebalo da bude u mogućnosti da ide na maturu i da uživa u uspjehu sa svojim prijateljima i porodicama", rekao je on, nazivajući pucnjavu "sebičnim činom".

U upozorenju upućenom studentima u utorak, univerzitet je naveo da je policija na licu mjesta kako bi odgovorila na pucnjavu. "Ne postoji stalna prijetnja zajednici, ali postoji velika prisutnost policije u Monroe Parku", navodi se. Edwards je dodao da su u trenutku kada je pucnjava izbila, tri policajca van dužnosti bila u teatru, a još sedam je bilo stacionirano napolju kako bi usmjeravali saobraćaj.

U 17:13 po lokalnom vremenu (22:13 GMT), policija u zgradi prijavila je da je čula pucnje napolju, rekao je. Osim pet osoba povrijeđenih u pucnjavi koji su zadobili povrede koje nisu opasne po život, dvije osobe su pale, a devetogodišnju je djevojčicu "u metežu udario automobil", dodao je.

Načelnik javnih škola u Richmondu Jason Kamras je rekao da se napad dogodio na ono što bi "trebalo da bude radostan dan kada naša djeca hodaju pozornicom i dobiju diplomu".

„Nemam više riječi o ovome. Umoran sam da gledam kako ljudi pucaju, u našu djecu pucaju i molim cijelu zajednicu da prestane,“ rekao je.

federalna.ba/BBC

Virginia pucnjava matura