SDS: RS je dobila najlošiju vladu od svog nastanka
(Izvor: Arhiva)

SDS: RS je dobila najlošiju vladu od svog nastanka

Vršilac dužnosti predsjednika Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Miličević izjavio je da Republika Srpska prije nekoliko dana dobila najlošiju vladu od postojanja tog bosanskohercegovačkog entiteta.

"Umjesto da imamo vladu koja je spremna da se suoči s krizom u kojoj se trajno nalazimo, vladu koja bi stvarala ambijent da ljudi ostaju u RS-u, dobili smo najlošiju vladu ikada, kompromitovanu već na početku svog mandata", ocijenio je Miličević.

On je istakao da je vlast sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čelu putem kontrolisanih medija navikla javnost RS-a da "sve prihvata kao da je normalno", kao i da se normalnim smatra "bestidno i bahato ponašanje i trošenje javnih sredstava i urušavanje ugleda svih institucija RS-a".

"Autokratska vlast bira nove ministre u Vladu RS-a koji su nestručni, nekompetentni, neki od njih sa sumnjivim diplomama i titulama, nesposobni za resore koje treba da vode, one koji su pravosnažno osuđivani", naglasio je Miličević.

Dodao je da takvoj vlasti "smetaju sposobni, obrazovani, energični, uspješni, pristojni, kao i oni koji imaju svoje mišljenje i oni koji su hrabri i sposobni za promjene".

"Zastrašujuća je nekompetentnost novoizabranih ministara u Vladu RS-a isto onoliko koliko je nekompetentan i onaj koji ih je predložio", ocijenio je vršilac dužnosti predsjednika opozicione SDS.

Još je kazao da su korupcija i kriminal postali sastavni dio vlasti u RS-u i "njihov jedini način na koji nastaju i opstaju".

Miličević je zatražio direktnu i jasnu odgovornost za one koji su predložili osuđivane osobe za ministre u novoj entitetskoj vlasti, kao konkretnu odgovornost za one koji su u javne institucije zaposlili one koji nisu dolazili na posao, a primali su novac iz budžeta.

"Zahtijevam i istrage i kazne za one koji su to radili, kao i da sav novac za bruto plate koje su isplatili neradnicima-stranačkim aktivistima režimskih stranaka vrate narodu", zaključio je on.

Dvojica ministara u novoj Vladi RS-a podnijeli su ostavke odmah nakon što su izabrani, pošto su mediji objavili da su ranije bili pravosnažno osuđeni zbog izazivanja saobraćajnih nesreća.

Premijer RS-a Radovan Višković je izjavio da je dao nalog svim ministarstvima da daju otkaz službenicima "koji su zaposleni i primaju platu, a godinama ne dolaze na posao".

federalna.ba/Beta

Milan Miličević SDS