SDP: Usvajanje rezolucije o Srebrenici je civilizacijski opravdan i očekivan potez

SDP: Usvajanje rezolucije o Srebrenici je civilizacijski opravdan i očekivan potez

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozdravila je usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, izglasanu danas na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

U saopćenju su podsjetili na to da je genocid u Srebrenici sudski utvrđen presudama Haškog tribunala, te da je rezoluciji cilj institucionalna memorijalizacija i provođenje kulture sjećanja na svjetskom nivou, kako bi tragično iskustvo Srebrenice opominjalo i djelovalo kao moralna savjest čovječanstva. Dodaje se i kako je usvajanje rezolucije civilizacijski opravdan i očekivan potez.

"Nažalost, u Bosni i Hercegovini, kao i regionu, postoje politike koje nisu krenule putem pokajanja i prihvatanja sudskih utvrđenih činjenica, što rezoluciju na nivou tako bitnog tijela poput UN-a, čini još potrebnijom, jer služi suzbijanju revizionističkih poriva. Iako sama rezolucija nije stavila kolektivnu etiketu narodu, političke elite u Srbiji i RS-u žele upravo narod iskoristiti kao štit za pravdanje vlastitih političkih stavova. SDP BiH poziva takve aktere da još jednom pročitaju sadržaj usvojene rezolucije", stoji u saopćenju SDP-a.

Na kraju su uputili riječi zahvale svim koji su glasali za usvajanje rezolucije, zemljama kosponzorima i brojnim drugim institucijama, pojedincima i organizacijama koje su lobirale za usvajanje rezolucije, a posebno su istaknuli, kako su naveli, dugotrajan i predan rad predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, koji je uložio enorman trud i vrijeme u lobiranje, te kontinuirano radio na vanjskopolitičkom planu, kako bi inicijativa za usvajanje rezolucije uspjela.

federalna.ba

SDP SDP BiH Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici