SDP: Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

SDP: Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozvala je sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak, te da "zajedno radimo na svim drugim pitanjima, čije rješavanje je nužno za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji".

SDP BiH smatra da je zaštita integriteta izbornog procesa jedan od ključnih koraka zaštite demokratskog sistema.

Istovremeno, potcrtava kako jedan od temeljnih demokratskih principa jeste da građani biraju i mogu biti birani na ravnopravnim osnovama, bez intervencija i manipulacija njihovom voljom.

- Nažalost, malverzacijama i zloupotrebama izbornog procesa i falsifikovanju volje glasača smo svjedočili na svim izborima, u sve većem intenzitetu iz izbornog ciklusa u izborni ciklus . Iako ostaje žaljenje što paket integriteta nije usvojen od domaćih aktera, uvođenje savremenih tehnologija je ipak značajan iskorak koji se mora pozdraviti - saopćeno je iz SDP-a BiH.

Iz ove partije napominju kako su u pregovorima oko izmjena Izbornog zakona BiH, SDP BiH i stranke 'Trojke' nastupale posvećeno i iskreno, nudeći rješenja i tražeći kompromis, potcrtavajući da će tako nastaviti da djeluju i u svim daljim procesima.

- Sigurni smo da će uvođenje izbornih tehnologija vratiti povjerenje građana u izborni proces. Presudno je važno je da nastavkom zajedničkog rada na kreiranju sigurnog, stabilnog i razvijenog društva, činitelji političkog poretka vrate povjerenje građana u domaće političke strukture - navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

SDP BiH SDP izmjene Izbornog zakona Izborni zakon Izborni zakon BiH
SDP SDP BiH Rezolucija o genocidu u Srebrenici rezolucija o Srebrenici
0 23.05.2024 21:22
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH Izborni zakon
0 21.05.2024 13:50
Izborni zakon Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH
0 21.05.2024 08:11
izbori Izborni zakon BiH Izborni zakon RS Christian Schmidt Milorad Dodik
0 18.05.2024 18:08
izbori bojkot Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 17.05.2024 20:09