SDA nakon sankcija Mehmedagiću: Tražimo da Ambasada SAD-a objavi dokaze

SDA nakon sankcija Mehmedagiću: Tražimo da Ambasada SAD-a objavi dokaze

Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država da objavi dokaze prema kojima su na crnu listu stavili donedavnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u Bosni i Hercegovini Osmana Mehmedagića.

Kako podsjećaju u saopćenju, u junu 2022. godine Ambasada SAD-a u Sarajevu optužila je SDA da "pokušava blokirati i ometati istrage o korupciji, da doprinosi disfunkcionalnosti Federacije BiH i da preferira retoriku podjela umjesto retorike pomirenja".

- U nekoliko navrata smo javno, ali i u direktnim kontaktima s ambasadorom Michaelom Murphyjem, tražili da Ambasada SAD-a podastre dokaze za tvrdnje o povezanosti SDA sa korupcijom i ometanjem istraga o korupciji, kao i za druge neutemeljene optužbe - navode iz SDA. 

Zatražili su i da dokaze koje o tome imaju predoče javnosti u Bosni i Hercegovini i da ih dostave pravosudnim institucijama, ali to nije učinjeno.

Kažu da su u najnovijoj odluci kojom je Mehmedagić stavljen na crnu listu paušalne optužbe protiv SDA su ponovljene i proširene jer se tvrdi da je bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i "sarađivao da kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku".

Ponovo su zato zatražili da se umjesto teških i uopćenih optužbi na račun SDA jasno i nedvosmisleno domaćoj javnosti i pravosuđu predoče dokazi: koji političari su praćeni, kada, u kojem periodu, kakvo bogaćenje, na koji način, koji ljudi su se obogatili, preko koje kriminalne mreže i s koliko novca.

- Dok se to ne desi, teške i neistinite optužbe koje se periodično ponavljaju smatrat ćemo samo dodatnim pritiskom koji ima za cilj pokušaj da se SDA, unatoč izbornim rezultatima i mimo Ustava FBiH, na silu izbaci iz vlasti u korist stranaka Trojke, HDZ-a i SNSD-a - kaže se u saopćenju te stranke. 

Napominju i to da SDA neće podleći nikakvim pritiscima te da nastaviti voditi politiku koja je u korist države Bosne i Hercegovine, da se snažno zalaže za EU i NATO put, vladavinu prava, evropske standarde, ravnopravnost svih naroda i svakog građanina na cijeloj teritoriji države, te da se suprotstavlja antidržavnim politikama s koje strane dolazile.

federalna.ba/Fena

SDA Osman Mehmedagić Crna lista reakcija