SDA: Izmišljeno da se 'prvi put u historiji potpisuje koalicioni sporazum o formiranju vlasti'
(Izvor: Fena)

SDA: Izmišljeno da se 'prvi put u historiji potpisuje koalicioni sporazum o formiranju vlasti'

Stranka demokratske akcije ocijenila je neistinitim tvrdnje lidera SNSD-a, HDZ-a i Osmorke da je sporazum o formiranju vlasti koji su potpisali jučer u Sarajevu "prvi i jedini koalicioni sporazum takve vrste", da se "do sada vlast pravila bez sporazuma", da je ovo "prvi put u historiji da se potpisuje sporazum o formiranju vlasti".

- Ubijeđeni, valjda, da historija počinje od njih i njihovog sporazuma, lideri Osmorke, SNSD-a i HDZ-a iznose lahko provjerljive neistine. Tako su Dodik i Čović naprasno "zaboravili" da su 5. augusta 2019. godine sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem potpisali sporazum kojim su definisani principi za formiranje vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, i to tek nakon što je Dodik prihvatio da potpiše Program reformi (ANP) i nastavak NATO puta BiH.

Istina, sporazum kojeg su potpisali sa Izetbegovićem u mnogome se razlikuje od sporazuma potpisanog sa Nikšićem i Osmorkom. U sporazumu kojeg je SDA potpisala sa SNSD-om i HDZ-om, precizno je navedeno da BiH nastavlja svoj NATO put, poštujući Ustav, zakone i ranije donesene odluke. U sporazumu kojeg je potpisala Osmorka NATO put se ne spominje ni jednom rječju - navode iz SDA.

Tvrde i da je u sporazumu koji je potpisala SDA navedeno da će se implemenirati sve presude domaćih i evropskih sudova koji se odnose na izmjene Izbornog zakona, dok je u sporazumu koji potpisala Osmorka izdvojena samo jedna presuda Ustavnog suda BiH, ona koja se odnosi na "predmet Ljubić". Presuda u "predmetu Komšić" je, kako ističu, zanemarena.

- Niz je drugih suštinskih razlika u ova dva sporazuma, a mediji i javnost svakako imaju mogućnost da ih podrobno analiziraju i donesu zaključke o tome ko je štitio interese države, a ko se danas bori isključivo za ministarske fotelje - saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.

federalna.ba/Fena

SDA sporazumi koalicija