Scholz putuje u inauguralnu južnoameričku turneju
(Izvor: EPA-EFE/CLEMENS BILAN)

Scholz putuje u inauguralnu južnoameričku turneju

Njemački kancelar Olaf Scholz u subotu odlazi u Argentinu, prvu stanicu svoje inauguracijske turneje po Južnoj Americi, dok njegova vlada nastoji smanjiti ekonomsku ovisnost Njemačke o Kini i ojačati odnose s demokratijama širom svijeta.

Na trodnevnoj turneji, Scholz, socijaldemokrata, posjetit će tri najveće ekonomije u regiji - Argentinu, Čile i Brazil, koje trenutno predvode ljevičarski čelnici u novoj "ružičastoj plimi" u regiji.

Visoko na dnevnom redu razgovora bit će rat u Ukrajini i pouke iz njega - uključujući i za Berlin, veću svijest o potrebi smanjenja ekonomskog oslanjanja na autoritarne države. Zavisnost Njemačke od Rusije u snabdijevnjau plinom izazvala je energetsku krizu nakon što su se odnosi pogoršali zbog invazije Kremlja na Ukrajinu.

Evropa se u cjelini utrkuje da smanji svoje oslanjanje posebno na Kinu za kritične minerale koji su od ključnog značaja za tranziciju ka ugljično neutralnoj ekonomiji - kojima je Južna Amerika bogata.

- Te tri zemlje su sve interesantni partneri za diverzifikaciju naših ekonomskih odnosa općenito, ali i za naše izvore roba - izjavio je zvaničnik njemačke vlade u petak.

Što se tiče konkurencije koju predstavljala Kina, koja je uložila velika sredstva u tu regiju u protekloj deceniji, zvaničnik je rekao da Njemačka jednostavno treba da bude aktivnija i spremnija da prihvati sektore koje je do sada izbjegavala.

- Naprimjer, rudarenje litija - to je izazovan zadatak, posebno u pogledu okoliša i društvenih standarda. I u prošlosti smo se vjerovatno klonili toga, ali ne možemo sebi dopustiti taj luksuz ako želimo stati na svoje noge – kazao je.

Argentina i Čile nalaze se na vrhu južnoameričkog takozvanog "litijskog trougla" u kojem se nalazi najveća svjetska riznica ultralakog metala koji se koristi u baterijama.

Kancelara će pratiti delegacija od desetak privrednika iz različitih sektora, kao i zamjenica ministra ekonomije Franziska Brantner.

U Brazilu, na posljednjoj etapi turneje, Scholzu će se pridružiti ministrica razvoja Svenja Schulze, s obzirom na novi podsticaj za zajedničke projekte od izbora Lule, koji je obećao reviziju brazilske klimatske politike.

Krčenje šuma u Amazonu dostiglo je najviši nivo u posljednjih 15 godina pod krajnje desničarskim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Lulin novi fokus mogao bi pomoći u čišćenju puta za sporazum o slobodnoj trgovini između Evropske unije i južnoameričkog trgovinskog bloka Mercosur - pitanje koje je također na dnevnom redu Scholzovih razgovora s regionalnim čelnicima.

Ambasadori EU ranije su poručili Brazilu da sporazum o slobodnoj trgovini s Mercosurom, koji je u principu dogovoren 2019. godine, neće biti ratifikovan osim ako se ne poduzmu konkretni koraci da se zaustavi naglo uništavanje amazonske prašume.

Scholzova posjeta je također snažan dokaz podrške Luli nakon što su Bolsonarove pristalice poharale vladine zgrade 8. januara, samo sedmicu dana nakon njegove inauguracije.

Kancelar će o tome govoriti i posjetit će spomen obilježja žrtvama argentinske i čileanske vojne diktature, prenosi Reuters.

federalna.ba/AA

Olaf Scholz Njemačka
Njemačka Annalena Baerbock Palestinci
0 28.11.2023 13:04
Njemačka Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine
0 27.11.2023 16:36
Italija Njemačka Olaf Sholz Giorgia Meloni
0 22.11.2023 20:28
Njemačka Ukrajina Boris Pistorius
0 21.11.2023 09:55
Njemačka Izrael Gaza Palestina protest Berlin
0 18.11.2023 19:00