Schmidt: Situacija u BiH loša, brinem se da ne preraste u nešto gore
(Izvor: Arhiva)

Schmidt: Situacija u BiH loša, brinem se da ne preraste u nešto gore

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je da je situacija u Bosni i Hercegovini trenutno loša i da je to naveo i u svom izvještaju generalnom sekretaru i Savjetu bezbjednosti UN.

"Posebno sam se osvrnuo na sve veću nefunkcionalnost države i huškačku retoriku. Najviše me brine upravo mogućnost njenog prerastanja u nešto gore", rekao je Schmidt za Al Jazeera Balkans.

Dodao je da nikada nije doživio da jedan takav izvještaj izazove toliko zanimanja u međunarodnim krugovima.

Komentarišući najave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Republika Srpska povući saglasnost na postojanje Oružanih snaga BiH i da će ponovo biti formirana Vojska RS, Schmidt je kazao da je "riječ o taktici, jer ne liči na trenutnu strategiju".

"Ali, taktiku je moguće jednostavno promijeniti i usmjeriti ka pravcu svojevrsnog raspada. Kažu da Dodik traži mirno razdruživanje, što je samo po sebi protivno Dejtonskom sporazumu", ocijenio je Visoki predstavnik u BiH. Prema njegovim riječima, dio zvaničnika i osoba na odgovornim pozicijama u zemljama regije smatra da mirno razdruživanje nije opcija i da postoji opasnost od širenja sukoba.

"U svakom slučaju, isključio bih mogućnost rata. Niko, pa ni Milorad Dodik sa svojim populističkim pristupom, ne povlači poteze koji bi vodili u rat. Ipak, njegove bi izjave mogle biti pogrešno shvaćene, stoga bismo trebali preduzeti nešto", rekao je Schmidt.

On smatra da međunarodna zajednica treba da spriječi dodatno komplikovanje situacije u BiH.

federalna.ba/Beta

Christian Schmidt BiH
Mirko Šarović SDS izborno zakonodavstvo BiH
0 17.01.2022 19:05
Christian Schmidt Samantha Power BiH politička kriza USAID
0 17.01.2022 19:01
Husein efendija Kavazović Husein ef. Kavazović Christian Schmidt
0 17.01.2022 17:07
Milorad Dodik sankcije Republika Srpska Christian Schmidt
0 17.01.2022 15:58