Schmidt: Saradnja institucija BiH ključna za prosperitet i zajedničku budućnost

Schmidt: Saradnja institucija BiH ključna za prosperitet i zajedničku budućnost

Ured visokog predstavnika (OHR) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, navodeći kako je 25. novembar  značajan datum u historiji Bosne i Hercegovine.

- Obilježavajući 25. novembar kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, povezan sa historijskim zasjedanjem ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja BiH), koje je održano prije 80 godina, i prisjećajući se ovog ključnog trenutka iz prošlosti BiH, visoki predstavnik Christian Schmidt je napomenuo da sadašnja generacija bh. lidera treba usmjeriti svoje napore na osiguranje međusobne saradnje institucija BiH u cilju prosperitetne i zajedničke budućnosti - navodi se u saopćenju.

Visoki predstavnik, istovremeno, ističe kako institucije Bosne i Hercegovine, uspostavljene Dejtonskim sporazumom 1995. godine, imaju suštinsku ulogu u održavanju mira, stabilnosti i demokratske vlasti.

- Prisjećajući se sjednice ZAVNOBiH-a, ističemo važnost usklađenog rada ovih institucija u cilju rješavanja izazova i korištenja šansi koje im se pružaju. Saradnja između Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Parlamentarne skupštine BiH, Vijeća ministara BiH i vlada dva bh. entiteta ima suštinski značaj za jačanje atmosfere saradnje, inkluzivnosti i napretka - rekao je Schmidt.

U tom je kontekstu poručio kako "lideri BiH mogu graditi budućnost u kojoj se promoviraju vrijednosti tolerancije, različitosti i međusobnog poštovanja".

- Očuvanje društva koje prihvata različitosti i inkluzivnost je osnovni temelj u osiguranju stabilnog i harmoničnog okruženja u zemlji, čime se stvaraju uslovi za perspektivnu budućnost, posebno u kontekstu nastojanja BiH da se pridruži Evropskoj uniji. U Evropi koja jednako cijeni i različitost i jedinstvo, Bosna i Hercegovina ima potencijal da zbog svog jedinstvenog sastava bude most između različitih kultura i tradicija na osnovu historijskog naslijeđa ZAVNOBiH-a i poštivanjem principa sadržanih u Dejtonskom sporazumu - navodi se u saopćenju.

federalna.ba/Fena

Dan državnosti Bosne i Hercegovine ZAVNOBiH OHR Christian Schmidt
Nebojša Vukanović okupljanje OHR
0 23.02.2024 16:12
Vehid Šehić Christian Schmidt Izborni zakon Izborni zakon BiH
0 22.02.2024 19:38
Christian Schmidt Minhenska sigurnosna konferencija
0 19.02.2024 10:47
Milorad Dodik Christian Schmidt Izborni zakon
0 18.02.2024 14:51
Miroslav Lajčak Christian Schmidt Minhenska sigurnosna konferencija
0 18.02.2024 11:05